Meest gestelde vragen VitDee

Hoe belangrijk is vitamine D?

Vitamine D is een essentieel deel van het immuunsysteem en de regeling van antibacteriële proteïnes door vitamine D is zo belangrijk voor primaten zoals de mens, dat mede daardoor de mens al bijna 60 miljoen jaar van evolutie stand heeft gehouden. Vitamine D maakt deel uit van de natuurlijke selectie en is een wezenlijk onderdeel om te overleven.
Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat tegenwoordig het merendeel van de mensen een tekort heeft aan vitamine D.

Het gevolg is veel mensen met een ontregelde calciumstofwisseling, een slecht immuunsysteem en een sterk verhoogde kans op allerlei ziektes tot kanker aan toe.

Welke vorm van vitamine D is beter, D2 of D3?

In de meeste zoogdieren, inclusief de mens, is vitamine D3 veel effectiever dan D2 in het verhogen van het calcidiol in de bloedsomloop. Vitamine D3 is tenminste drie en waarschijnlijk eerder 10 maal sterker dan vitamine D2, onder meer vanwege een sterkere bindingsaffiniteit met de vitamine D receptor. Vitamine D3 heeft voor de mens dan ook de voorkeur in geval van suppletie.

Heeft vitamine D invloed op je DNA?

Vitamine D in de omgezette vorm van calcitriol speelt een belangrijke rol in de goede werking van verschillende organen en systemen. Het beïnvloedt de werking van meer dan 2.000 genen in het lichaam.

Heeft vitamine D invloed op het immuunsysteem?

Vitamine D is cruciaal voor de immuniteit bij mensen tegenover ziekteverwekkers,  zowel voor de aangeboren immuniteit als voor de verworven immuniteit.

Voldoende vitamine D gaat ook een overactief immuunsysteem tegen. (Een overactief immuunsysteem is een eigenschap van een groot aantal verschillende soorten auto-immuunziekten, zoals diabetes type I, multiple sclerose (MS), psoriasis, en reumatoïde artritis (reuma).

Welke aandoeningen worden geassocieerd met een tekort aan vitamine D?

Aderverkalking, allergieën, artritis, astma, auto-immuun ziektes, bacteriële infecties, beroerte, blaaskanker, bloedarmoede, borstkanker, botbreuken, cariës, chronische vermoeidheid, cirrose, achteruitgang cognitieve functies, darmkanker, dementie, depressies, diabetes, eczeem, etalagebenen, griep, hoog cholesterol en triglyceriden, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerwaarden, hoofdpijn, kanker, longproblemen, longkanker, luchtweginfecties, lymfoon, MS, netelroos, nierkanker, nierziektes, ontstekingsziektes, osteoporose, overgewicht, pijn, prostaatkanker, psoriasis, reumatische artritis (RA), rinitis, TBC, urineweginfecties, verkoudheid, vleesbomen, zenuwontstekingen, ziekenhuisinfecties, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Crohn en de ziekte van Parkinson.

Wat zijn de voordelen van goede bloedwaarden van vitamine D?

 • Een stijging van de bloedwaarden met 10 ng/ml geeft volgens onderzoek ruim 30% minder aanvallen bij MS.
 • Goede bloedwaarden vitamine D van 40-60 ng/ml doen de kans op verschillende kankersoorten met meer dan 70% verlagen.
 • Uit een grote langjarige studie blijkt dat mensen met de hoogste bloedwaarden vitamine D tot wel 40% minder kans hebben op een hartziekte, 64% minder kans op een hartaanval, 57% minder kans op een vroegtijdige dood en 81% minder kans op een fatale hartziekte alles vergeleken met mensen met de laagste bloedwaarden vitamine D.

Is er een relatie tussen vitamine D en vleesbomen?

Goede bloedwaarden geven flink minder kans op vleesbomen.

Is er een relatie tussen vitamine D en chronische pijn?

Voldoende vitamine D blijkt duidelijk minder chronische pijn te veroorzaken.

Is er een relatie tussen vitamine D en spieren/spierpijn?

Goede bloedwaarden vitamine D zijn belangrijk voor minder vet in de spieren en daardoor meer spierkracht en het voorkomen van spierblessures

Is er een relatie tussen vitamine D en osteoporose?

Een van de kernfuncties van vitamine D in je lichaam is, om calcium te helpen absorberen, dit is het mechanisme dat osteoporose en rachitis voorkomt.

Heb ik voordeel van voldoende vitamine D en een geplande operatie?

Goede bloedwaarden vitamine D zijn belangrijk ter voorkoming van complicaties tijdens operaties. Bij operaties aan de botten zorgen goed bloedwaarden voor een snelle aanmaak van nieuw bot en daardoor een veel snellere hersteltijd.

Wat zijn de nadelen van lage bloedwaarden van vitamine D?

 • Lage bloedwaarden geven meer kans op bekkenbodem problemen en incontinentie bij vrouwen.
 • Te lage bloedwaarden vitamine D geven duidelijk meer pijn en bewegingsproblemen bij artrose.
 • Lage bloedwaarden vitamine D vergroten duidelijk de kans op een longontsteking en om dood te gaan aan een longontsteking.

Ik heb last van slaapproblemen. Kan vitamine D een rol spelen?

Bloedwaarden vitamine D lijken omgekeerd evenredig met slaapproblemen, dus hoe hoger de bloedwaarden hoe minder problemen.

Speelt vitamine D ook een rol depressies?

Goede bloedwaarden vitamine D verlagen de kans op een depressie duidelijk. Bloedwaarden vitamine D blijken ook omgekeerd evenredig te zijn met de ernst van de symptomen van een depressie. Hoe hoger de bloedwaarden hoe minder symptomen.

Zonlicht is dus gunstig voor de aanmaak van vitamine D. Maar wat nu als in verbrand?

Wanneer er meer UV-B stralen op de huid komen dan er melanine wordt aangemaakt treedt er zonnebrand op. Roodheid en pijn zijn het gevolg. Elke verbranding van de huid veroorzaakt littekens
en leidt op lange termijn tot een verhoogd risico op ongecontroleerde celdeling van huidcellen waardoor zich huidkanker kan ontwikkelen. Vooral wie als kind ernstig verbrandde door de zon loopt
meer risico, net als wie meermaals zonnebrand opliep.

Zonder zon op het lichaam geen aanmaak van vitamine D en zonder zon geen verbranding van de huid en geen kans op huidkanker. Vitamine D is zo belangrijk voor het lichaam dat een goed compromis gezocht moet worden tussen onbeschermde en beschermende blootstelling aan de zon zodat toch voldoende vitamine D aangemaakt kan worden en geen verbranding van de huid kan optreden.

Kan ik voldoende vitamine D uit mijn dagelijkse voeding halen?

Onze tegenwoordige voeding bevat van nature onvoldoende vitamine D. Slechts zeer weinig
voedingsmiddelen zijn een goede bron van vitamine D.

 • De beste bron van vitamine D zijn vette vissoorten, zoals: haring,
  zalm (vooral wilde), makreel, sardines, tonijn, paling.
 • Eidooiers.
 • Bepaalde paddenstoelen zoals champignons en shiitake en
  sommige andere planten bevatten ergosterol (provitamine D2),
  wat onder invloed van voldoende UV-licht omgezet kan worden in biologische actief vitamine
  D3.

Let op: Visolie zoals levertraan is een goede bron van vitamine D, maar de vaak aanwezige hoge hoeveelheid vitamine A remt de werking van vitamine D.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine D?

Haring
Vis (vette)
Kabeljauw
Champignons (behandeld
met UV)
Sardines

Shiitake (vooral gedroogde)
Levertraan
Zonnebloempitten
Nori
Eieren
Tonijn

Dadels
Zalm
Sla
Heilbot
Zoete aardappel
Alfalfa