Smaak als één van de 5 zintuigen

Smaak is één van de vijf zintuigen welke de mens tot zijn beschikking heeft. Het gevoel van smaak wordt waargenomen als we iets in onze mond nemen en geïdentificeerd wordt de smaakpapillen op de tong, mondholte en in de keel. Het smaakgevoel verschaft ons informatie over een product en stelt ons in staat om te herkennen wat of het is. Er bestaan echter meer dan 5 basissmaken.

Onderverdeling
Zoet – bouwt weefsels op en kalmeert de zenuwen

Zuur – reinigt weefsels en verhoogt de opname van mineralen

Zout – bevochtigt of smeert de weefsels en stimuleert de spijsvertering

Bitter – ontgift de weefsels

Umami – verhoogt de speekselafscheiding

Scherp – stimuleert de spijsvertering en het metabolisme

Astringerend – absorbeert water, verdicht weefsels en droogt in

Verschillende smaken

Zoet
Van deze smaak is bekend dat het de massa (spieren, vet, bloed, merg), vocht en gewicht in het lichaam verhoogt. De zoete smaak is gunstig voor de huid, het haar en de teint. Zoet versnelt de reparatie van wonden. Zoet verhoogt de aanmaak van speeksel en helpt om de irritatie van slijmvliezen kwijt te raken. Zoet verlicht ook de brandende sensatie van dorst.

Vermijden van zoet, als er sprake is van overtollig vetopslag of bij hoge toxiteit van het lichaam.

Zuur
Deze smaak geeft het lichaam energie, stimuleert de spijsvertering, verbetert de bloedsomloop en versterkt het hart. Zuur verlicht ook dorst, onderhoud de zuurgraad van het lichaam, scherpt de zintuigen en helpt bij de opname van mineralen uit voedsel.
Zuur voedt alle weefsels, behalve de reproductieve weefsels.

Vermijden van zuur, als men last heeft van jeuk, een huidaandoening, overmatige hitte of congestie (stuwing). Niet gebruiken in warme en vochtige omstandigheden.

Zout
Verbetert de spijsvertering, smeert weefsels en slijmvliezen. Zout zorgt voor behoud van een optimale mineralenbalans in het lichaam. Zout helpt ook bij het afvoeren van afvalstoffen en kalmeert de zenuwen. Zout verbetert de kwaliteit van de huid en bevordert de algehele groei in het lichaam.

Vermijden van zout, als er sprake is van een hoge bloeddruk, ontstekingen of disbalansen in het bloed.

Bitter
De smaak van bitter werkt eetlustopwekkend, geeft droogte, werkt ontstekingsremmend en heeft een verkoelend effect op de lichaamsweefsels.

Scherp
Stimuleert de spijsvertering, reinigt de bijholten, bevordert zweten en ontgifting, drijft gassen uit, ondersteunt de bloedomloop, verbetert het metabolisme en verlicht spierpijn. Scherp verbetert ook de eetlust en draagt bij aan het verbetert proeven van andere smaken. Een bittere smaak is een krachtige ontgifter. Scherp is ook nuttig bij gewichtsreductie, het vasthouden van water, bij huiduitslag, koorts, een branderig gevoel en misselijkheid.

Vermijden van scherp, als er sprake is van overmatige hitte in het lichaam, een lage zuurgraad of problemen met de voorplantingsorganen.

Astringerend
De adstringerende smaak absorbeert overtollig vocht, stopt lekkage van vloeistof, remt bloedingen door het bevorderen van stolling, reinigt de slijmvliezen, verbetert de absorptie en helpt bij het binden van de ontlasting.‎ Deze smaak bevordert de lichamelijk samenhang in het algemeen.

De adstringerende smaak leidt tot een droge mond, vermindert zweten en koelt overmatige hitte in het lichaam. Deze smaak kan ook het bloeden stoppen, overmatig zweten, stopt diarree en leukorroe. (smaak van een groene banaan).

Vermijden van de adstringerende smaak als er sprake is van constipatie of een blokkade van welke aard dan ook in het lichaam.

Umami
Deze smaak is met name in het verre oosten regulier. Umami betekent in het Japans dan ook “hartig”. De umamismaak verhoogt de speekselafscheiding en versterkt hartig zoute en zoete smaken.