Vriesdrogen

Waarom Vriesdrogen?

Vriesdrogen, ook wel sublimatiedrogen genoemd, is een droogmethode waarbij water bevattend materiaal versneld wordt ingevroren. Het water veranderd in ijs, dat vervolgens onder vacuüm als stoom wordt afgevoerd met behulp van een condensor.
Het basisprincipe van vriesdrogen is dan ook een mechanisme van warmte- en massaoverdracht bij lage temperatuur en lage druk.

Werkwijze
Het vriesdroogproces bestaat uit drie stappen, invriezen, sublimatie en opnieuw drogen.
De rijpe, verse producten worden na preparatie eerst gekoeld tot -2°C en vervolgens ingevroren bij -40°C. Het aanwezige water zal bevriezen en ijskristallen vormen.

Na het invriezen worden de bevroren producten gesublimeerd door gebruik te maken van een vacuümdiffusiepomp om zo de druk te verlagen naar 1,33 Pa. Als gevolg van deze drukverlaging, zullen de ijskristallen, niet smelten, maar direct overgaan in waterdamp. Deze waterdamp zal in een condensor direct weer worden omgevormd in ijskristallen welke worden afgevoerd.

Met het sublimeren, is het product al een grote hoeveelheid water kwijt geraakt. Het resterende vocht wordt verwijderd door het product te verwarmen tot 30-35°C.

Na deze drie-staps werkwijze wordt het product uiterst behoedzaam fijn gemalen tot een los poeder en is het gevriesdroogde NACIDEO Gemakspoeder in principe gereed voor consumptie.

Voordelen
Gevriesdroogd voedsel heeft vele voordelen, namelijk:

  1. Behoud van alle goede voedingsstoffen (zoals eiwitten, vitamines, fytonutriënten, vetzuren, enz.).
  2. Behoud van de oorspronkelijke vorm, kleur en structuur van het voedsel.
  3. Na het toevoegen van (bron)water kan het snel en volledig herstellen.
  4. NACIDEO Gemakspoeders kunnen 24-36 maanden zonder kwaliteitsverlies bij kamertemperatuur worden bewaard zonder toevoeging van conserveermiddelen.
  5. Als gevolg van het onttrekken van water, wordt de groei van micro-organismen en de enzymwerking geremd.
  6. Gevriesdroogde NACIDEO Gemakspoeders zijn licht van gewicht, gemakkelijk mee te nemen en te bewaren.
  7. De voedingswaarde is vaak zelfs hoger dan van de verse bron. Voedingsstoffen welke als gevolg van het bewaren van vers groente en fruit verloren zullen gaan, zijn bij gevriesdroogde NACIDEO Gemakspoeders behouden.

Doordat vacuüm vriesdrogen wordt uitgevoerd bij lage temperatuur en lage druk en het water direct sublimeert, hebben gevriesdroogde NACIDEO Gemakspoeders veel speciale eigenschappen.
Door de vacuümvriesdroogtechnologie zijn warmtegevoelige materialen, zoals groente en fruit, grondiger gedroogd en zeer stabiel. Omdat het drogen in bevroren toestand wordt voltooid veranderen de fysieke- en moleculaire structuur zeer weinig en blijven de organisatiestructuur en het uiterlijk beter behouden.
Gevriesdroogde NACIDEO Gemakspoeders hebben niet het probleem van oppervlakteverharding (afzetting van zouten op het oppervlak). Onze gemakspoeders hebben een poreuze sponsvorm aan de binnenkant, daarmee hebben zij uitstekende rehydratatie-eigenschappen waardoor de toestand snel kan herstellen.
Omdat het droogproces op een zeer lage temperatuur wordt uitgevoerd en het in principe wordt geïsoleerd van de lucht, remt het effectief de biologische , chemische en fysische veranderingen van  warmtegevoelige stoffen en behoudt het de actieve stoffen van de grondstoffen.

Conclusie: Vriesdrogen is een zeer veilige en verantwoorde methode om voedsel langer houdbaar te maken en het gebruiksgemak te vergroten. Bovendien vereist de vriesdroogmethode geen extra conserveermiddelen en additieven en is het een natuurlijk geconcentreerd productieproces.

23 Gram gevriesdroogd poeder komt overeen met ca. 200 gram vers product.

Keurmerk webwinkel