Amandelpaddenstoelpoeder biologisch

Amandelpaddenstoelpoeder,Agaricus blazei

De Amandelpaddenstoel is van oorsprong een Braziliaanse paddenstoel. Een ‘neef’ van deze paddenstoel is de gewone champignon (Agaricus bisporus). De Agaricus blazei wordt ook wel de amandelpaddenstoel genoemd vanwege zijn specifieke zoete amandelsmaak. Deze champignon behoort tot de krachtigste immuunsysteem-stimulerende paddenstoelen.

De Kastanjepaddenstoel is niet alleen zeer smaakvol, maar is ook zeer heilzaam ter ondersteuning van de gezondheid en wordt daarom gerekend tot de “functional foods”. De internationale aanduiding voor levensmiddelen die naast hun voedingswaarde ook positieve effecten op de gezondheid kunnen hebben en in het kader van een uitgebalanceerde voeding voor een verhoogde vitaliteit en toegenomen welbevinden kunnen zorgen.

Sterke antitumorwerking
De Kastanjepaddenstoel wordt, in combinatie met andere paddenstoelen, toegepast bij o.a. allergie, huidaandoeningen en voor het verbeteren van darmfuncties. Daarnaast is deze ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en bloedsuikerregulerend. Tevens hebben onderzoeken en studies aangetoond dat de Agaricus blazei een sterke antitumorwerking heeft. In Japan, de VS, China en Brazilië is deze paddenstoel dan ook officieel geregistreerd ter behandeling van kanker.

De Kastanjepaddenstoel kan de werking van het immuunsysteem verbeteren en gezondheidsrisico’s verminderen. Hun positieve effecten als voedingsmiddel laten ze alleen zien als ze qua hoeveelheid en frequentie een natuurlijk bestanddeel van de voeding vormen. Deze paddenstoel heeft een positieve invloed op de werking van de maag en de milt.

Vitamines en mineralen
De vezelrijke Kastanjepaddenstoel bevat naast een groot aantal aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, een relatief grote hoeveelheid aan verschillende polysachariden waaronder betaglucanen. De paddenstoel is bovendien mineraalrijk aan calcium, fosfor, magnesium, kalium, ijzer, koper, zink en mangaan. De Agaricus blazei bevat naast ergosterol (provitamine D) ook vitamine B6 en B12.

Vrije radicalen
De Kastanjepaddenstoel heeft een krachtige antioxidante werking tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.