Elfenbankjepoeder biologisch

Elfenbankjepoeder,Coriolus versicolor

Het bekende elfenbankje, Coriolus versicolor, wordt in de Chinese en Japanse geneeskunde al vele duizenden jaren gebruikt als immuunsysteem versterker, vandaag de dag is het de meest voorgeschreven paddenstoel met geneeskrachtige eigenschappen. Het Elfenbankje heeft een zoete smaak.

Celcommunicatie
Het Elfenbankje bevat een aantal belangrijke monosachariden, zoals glucose, mannose, galactose, xylose en fucose. Deze monosachariden spelen een belangrijke rol in de celcommunicatie en bij de vorming van glycoproteïnen, de bouwstenen van o.a. hormonen.

Consumptie
Van het poeder kan een prima thee gezet worden met een kruidige, lichte smaak. Zelfs mensen die niet van paddenstoelen houden weten de smaak te waarderen.

Antikankerwerking
De Coriolus is de meest onderzochte, en voorgeschreven, paddenstoel met medische eigenschappen. Het elfenbankje is uitermate geschikt voor de behandeling van auto-immuunziekten, de ziekte van Lyme, bronchitis, maag-, slokdarm-, darm-, borst-, longkanker en hormoongevoelige tumoren. Onderzoek wijst uit dat Coriolus versicolor goed inzetbaar is bij de bestrijding van het humaan papillomavirus (HPV), de belangrijkste oorzaak voor onder meer baarmoederhalskanker.

Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat het elfenbankje een antitumorwerking heeft. Het versterkt namelijk het immuunsysteem op celniveau waardoor het tumoren bestrijdt, uitzaaiingen remt en de bijwerkingen van chemotherapie vermindert. Een ander wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de levensduur van kankerpatiënten toeneemt bij consumptie van deze paddenstoel.

Actieve verbindingen in het Elfenbankje zijn onder meer:

  • Proteïne gebonden polysachariden peptiden (PSP)
  • PSK ( polysaccharide K of krestin )
  • Betaglucanen
  • Ergosterol derivaten
  • Quinolineverbindingen
  • Triterpeenzuren

Het Elfenbankje heeft antivirale-, antibacteriële- en ook antioxidante eigenschappen. Antioxidante eigenschappen gericht tegen de alom aanwezige vrije radicalen.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Gebruik
Voor algemeen dagelijks gebruik wordt een dosering geadviseerd van 35 mg per kg lichaamsgewicht.