Inktzwampoeder biologisch

Inktzwampoeder,Coprinus comatus

De Inktzwam of Coprinus comatus is wijdverspreid en wordt vrijwel overal ter wereld aangetroffen. NACIDEO biologisch Inktzwampoeder is afkomstig van gecertificeerde bedrijven in China. De smaak van de Inktzwam wordt omschreven als vaag en heel aangenaam, maar niet echt onderscheidend.

Verse Inktzwam is uitsluitend als jong exemplaar en kort na de oogst eetbaar, daar zij zeer snel vervalt tot een soort plakkerig snot wat het gevolg is van zelfvertering. Vanwege de zelfvertering, worden de voordelen van vriesdrogen ten volle benut, met een houdbaarheid van ca. 36 maanden.

Immuunsysteem
De Inktzwam bevat een zeer hoog percentage betaglucaan. Betaglucaan heeft de eigenschap om het immuunsyusteem te moduleren. Functioneert het immuunsysteem onvoldoende, dan activeert betaglucaan bepaalde receptoren (macrofagen) zonder bijwerkingen. Reageert het immuunsysteem overactief, zoals bij bepaalde allergieën en auto-immuunproblemen, dan wordt de immuunfunctie getemperd.

Een beter werkend immuunsysteem verkleint de kansen op tal van lichamelijke problemen, zoals artritis, een slechte wondheling, chronische infecties, een afname het optimaal functioneren van het beenmerg met als resultaat een vermindering in witte bloedcellen en bloedarmoede. Verder een toename van de kans op verschillende soorten kanker en van virale-, bacteriële- of schimmelinfecties.
Betaglucaan heeft aansluitend ook een krachtig antioxidante werking tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

De Inktzwam met zijn hoog percentage betaglucaan heeft daarnaast zijn meerwaarde bewezen bij diabetes type 2, CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en bijwerkingen van chemo- en radiotherapie bij reguliere kankerbehandeling.

Vitamines en mineralen
De vezelrijke Inktzwam kent een hoge concentratie van bioactieve stoffen. Zo bevinden zich in de Coprinus comatus 20 aminozuren, die allemaal noodzakelijk zijn voor de mens, en polysachariden. De Inktzwam is één van de weinige paddenstoelen die vitamine C bevat. Daarnaast zijn de vitamine B1, 2 en 3 en de mineralen calcium, kalium, magnesium, koper, ijzer, fosfor, mangaan en zink aanwezig.