Judasoorpoeder biologisch

Judasoorpoeder,Auricularia judae

Judasoor, Auricularia judae, groeit bij voorkeur op bladverliezende bomen, vooral op oude of afgestorven takken en deelstammen van struiken. Judasoor veroorzaakt witrot wanneer hij als parasiet op een levende gastheer leeft. Als de gastheer sterft wordt het Judasoor een saprofyt. Judasoor groeit in ieder werelddeel met een gematigd klimaat en komt dus ook voor in Nederland.

Voor de productie van het poeder worden de handgeoogste paddenstoelen voorzichtig gedroogd en fijn vermalen. Judasoor heeft een zoete smaak en ondersteunt in het algemeen de werking van de maag, de lever en de darmen.

Vitamines en mineralen
De vezelrijke Judasoor bevat een veelheid aan polysacchariden, zoals betaglucaan en heteropolysaccharide alsook onverzadigde vetzuren, vitamine B1, de mineralen ijzer, calcium, silicium en kalium en een breed scala aan aminozuren.

Kalium heeft een bloeddruk verlagende werking, terwijl het brede spectrum aan aminozuren bijdraagt aan een goede spieropbouw, -contractie en -herstel. Ook wordt de veroudering van lichaamscellen vertraagd door de hoge celregenererende eigenschappen.

Immuunsysteem
Betaglucaan heeft de eigenschap om het immuunsyusteem te moduleren. Functioneert het immuunsysteem onvoldoende, dan activeert betaglucaan bepaalde receptoren (macrofagen) zonder bijwerkingen. Reageert het immuunsysteem overactief, zoals bij bepaalde allergieën en auto-immuunproblemen, dan wordt de immuunfunctie getemperd. Een beter werkend immuunsysteem verkleint de kansen op tal van lichamelijke problemen, zoals artritis, een slechte wondheling, chronische infecties, een afname van het optimaal functioneren van het beenmerg met als resultaat een vermindering in witte bloedcellen en bloedarmoede. Verder verkleint het de kans op verschillende soorten kanker en van virale-, bacteriële- of schimmelinfecties.

Betaglucaan heeft aansluitend ook een krachtig antioxidante werking tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Aambeien, keelontsteking en sporten
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de paddenstoel al duizenden jaren gebruikt tegen aambeien. In de traditionele Europese geneeskunde werd het Judasoor gekookt in melk, bier of azijn en gebruikt tegen keelontsteking.

Onderzoek heeft aangetoond dat Judasoor vaan meerwaarde kan zijn voor de kwaliteit van het immuunsysteem, de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en het cholesterolniveau. Voorts, dat Judasoor een antivirale-, een anti tumor en een anti stollende werking heeft en ontstekingsremmend en werkt. Judasoor optimaliseert de werking van de lever en kan van meerwaarde zijn in het geval van diabetes. Tenslotte, Judasoor verbeterd het uithoudingsvermogen met name bij sportprestaties.