Maitakepoeder biologisch

Maitakepoeder,eikenhaas

De Maitake of Eikhaas is een paddenstoel die van oorsprong in Japan en Noord Amerika groeit. In Japan wordt de mai-take beschouwd als een lekkernij en in veel gerechten verwerkt. In het Japans betekent Maitake letterlijk "dansende paddenstoel". Het verhaal gaat dat de naam afkomstig is van de groeiwijze, die is namelijk over elkaar heen zodat het met een beetje fantasie lijkt op vlinders in een pose die aan dansen doet denken. De eikhaas (Grifola frondosa) is een houtzwam. In Nederland komt de soort sporadisch voor in zomer en herfst. De Eikhaas groeit aan de voet van levende eiken en op stronken ervan.

Darmgezondheid
De vezel- en eiwitrijke Maitakepaddenstoel bevat een groot aantal polysachariden. Polysachariden in de vorm van betaglucanen, steryl lipiden en steryl glucosiden zoals ergosterol (provitamine D2 met antioxidante-, ontstekingsremmende- en pijnstillende werking) en fungisterol.

Vitamines en mineralen
Glycosiden zijn puur plantaardige stoffen met geneeskrachtige werking. De Maitake paddenstoel bevat ook belangrijke hoeveelheden mineralen zoals vanadium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, zink, koper, mangaan, selenium en magnesium. De Maitake heeft ook een aantal vitamines, zo is er vitamine D, B1, 2, 3, 5, foliumzuur en choline. Vitamine-D speelt een belangrijke rol bij het instant houden van gezonde botten en het calcium- en fosfaatmetabolisme.

Van de voor de mens noodzakelijke aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, vinden we er 17 in de Maitakepaddenstoel. Eiwitten zijn van levensbelang voor onderhoud, reparatie en gezondheid van mens en dier.

Immuunsysteem
In de Chinese en Japanse geneeskunde wordt Maitake al vele eeuwen gebruikt. Zoals voor veel geneeskrachtige paddenstoelen geldt ook voor de Maitake dat deze sterke immuunsysteem versterkende eigenschappen heeft. De paddenstoel wordt ook ingezet om het cholesterolniveau te verlagen. Mogelijk zijn er ook toepassingsmogelijkheden bij hoge bloeddruk, borstkanker en diabetes type 2. Maitake verhoogt de glucosetolerantie en insulinegevoeligheid bij insulineresistentie, en verlaagt de bloedsuikerspiegel. In november 2006 is een nieuw eiwit ontdekt (GFAHP) dat gemaakt wordt door de eikhaas, wat het Herpes Simplex Virus (HSV) remt. Dit eiwit kan helpen bij de genezing van herpes. Herpes wordt in verband gebracht met de Ziekte van Alzheimer.

De immuunsysteemversterkende eigenschappen maken dat de chemotherapie ook beter wordt verdragen. Bepaalde (eiwit)bestanddelen van Maitake kunnen een bloeddrukverlagend effect sorteren.
Tenslotte, blijkt MSX bij PCOS-patiënten (polycysteus ovarium syndroom) de ovulatie op te kunnen wekken.