Oesterzwampoeder biologisch

Oesterzwampoeder,Pleurotus ostreatus

Luistert naar de botanische naam Pleurotus ostreatus. De Oesterzwam is wit, crème of bruin van kleur. Groeit altijd in elkaar overlappende groepen met ieder een eigen aanhechting (stam) op de gastheer. Oesterzwammen zijn parasitair maar vaker saprobisch en worden gevonden op stervende of dode loofbomen, zoals populieren-, beuken- en eikenbomen. Soms op omgevallen boomstammen en grote afgebroken takken. De Oesterzwam is neutraal van smaak.

Vitamines en mineralen
De Oesterzwam is rijk aan eiwitten, voedingsvezels en polysachariden. Daarnaast bevat de Oesterzwam een breed spectrum aan mineralen zoals kalium, fosfor, koper, ijzer, zink, selenium, mangaan, magnesium en calcium. Vitamines in de Oesterzwam zijn de vitamines A, B1,2, 3, 5, 6, foliumzuur, vitamine D. Daarnaast choline, betaïne en caroteen. De Oesterzwam met name is zeer rijk aan Ergothioneïne. Ergothioneïne is een bijzonder thiohistidinebetaïne aminozuur met sterke antioxidant activiteit. Ergothioneïne wordt niet aangemaakt door planten en dieren, waardoor planten en dieren het binnen moeten krijgen via respectievelijk aarde en voeding. Dieren, en dus ook mensen, hebben hier een zeer selectieve transporter voor ontwikkeld. In mensen staat deze transporter bekend als de SLC22A4 transporter. Het belang van ergothioneïne blijkt uit de aanwezigheid van deze transporter. Vooral cellen welke vatbaar zijn voor oxidatieve stress hebben voordeel van de aanwezigheid van ergothioneïne. Ergothioneïne is een sterke beschermer van cellen en zo blijkt uit onderzoek de concentratie van ergothioneïne dan ook lager te zijn bij veel chronische ontstekingsziekten.

Krachtige ondersteuner
De Oesterzwam heeft antivirale, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Ze bevatten vluchtige bestanddelen tegen bacillen, pseudomonas en escherichia, antifungaal tegen aspergillus, saccharomyces en candida.

De Oesterzwam ondersteunt de gezondheid van de gewrichten en blijkt effectief bij rugpijnproblemen. In Oesterzwammen zijn stoffen aanwezig welke een tumorremmende werking hebben.

De Oesterzwam ondersteunt m.b.v. de verschillende aanwezige stoffen de werking van het immuunsysteem. Voorts is consumptie van de Oesterzwam van meerwaarde bij aderverkalking, diabetes, verstoorde cholesterolwaarden en luchtweginfecties.

Tenslotte, Oesterzwammen hebben een sterk diuretisch en anti-oedeemeffect en verbeteren de bloedcirculatie en opgelost in heet water kan het de bloeddruk verlagen.