Pruikzwampoeder biologisch

Pruikzwampoeder,Hericium erinaceus

De Pruikzwam is inheems in Noord-Amerika, Europa en Azië en luistert naar de botanische naam Hericium erinaceus. In Europa is de zwam zeldzaam en staat hij in dertien landen op de rode lijst. In Nederland en België is de status van de zwam opgenomen als “bedreigd”. NACIDEO Biologisch Pruikzwampoeder is afkomstig van gecertificeerde telers in China.

De Pruikzwam behoort tot de stekel-zwammen. Het is een zeldzame paddenstoel en groeit als parasiet op stamwonden van de robinia (accacia), beuken en soms eiken. Nadat de boom is afgestorven leeft de zwam door op het rottende hout. 

Cognitieve functie
De Pruikzwam wordt beschouwd als ’s werelds eerste “slimme paddenstoel”, omdat consumptie leidt tot een bewezen verbetering van de cognitieve functie en zenuwregeneratie. Dit zou een voordeel kunnen zijn voor mensen die te maken hebben met dementie, MS, Parkinson, neuropathie, epileptische aanvallen, angst, depressie, spierkrampen en spasmen.

De Pruikzwam heeft een meerwaarde bij geheugenverlies, dementie en Alzheimer. Daarnaast heeft deze paddenstoel een antidepressieve werking. Ook is de Pruikzwam inzetbaar bij aandoeningen van de maag en slokdarm, door het verbeteren van de barrièrefunctie van het maagslijmvlies, de ziekte van Crohn, aambeien en osteoporose. De Pruikzwam draagt bij aan een verbeterde spijsvertering, een versterking van het immuunsysteem en een verbeterd lipidenprofiel.

Voedingsstoffenrijk
NACIDEO
Biologisch Pruikzwampoeder bevat volgens onderzoek 29 voor de mens belangrijke voedingsstoffen. Zo is het eiwitrijke poeder, 26,3 gr. per 100 gr., een bron van  zeer hoogwaardige essentiële en niet-essentiële aminozuren,17 soorten, de bouwstenen van eiwitten. Voorts bevat ons Pruikzwampoeder een groot aantal monosachariden zoals xylose, mannose, galactose, glucose, arabinose, fucose en glucuronzuur. Monosachariden die verband houden met de celcommunicatie en een optimaal werkend immuunsysteem.

De vezelrijke Pruikzwam is ook rijk aan natrium, kalium, fosfor, zink, ijzer, magnesium, koper, mangaan en calcium. Daarnaast bevat de Pruikzwam de vitamines B1 en B2 en de provitamine caroteen. De Pruikzwam wordt om zijn voedingswaarde en deze redenen dan ook al duizenden jaren ingezet in de traditionele Chinese geneeskunde en bij andere oude culturen.

Bouwstof van het leven
Glucuronzuur is een veel voorkomende bouwsteen van proteoglycanen en glycoglycerolipiden. De proteoglycaan heparine is een remmer van bloedstolling en komt voor in mestcellen, longen en de lever. De proteoglycaan chondroïtinesulfaat wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in kraakbeen, aorta, bindweefsel, bot en huid.

De proteoglycaan dermataansulfaat is een proteoglycan in huid, hart en bloedvaten. Terwijl de proteoglycaan kerataansulfaat wordt aangetroffen in het hoornvlies, het kraakbeen en het bot. Tenslotte komt de proteoglycaan hyaluronzuur in grote hoeveelheden voor in bindweefsels, huid, het kraakbeen en de synoviale (gewrichts) vloeistof.

Tenslotte, glycoglycerolipiden van glucuronzuur of galacturonzuur vormen de celwanden van bacteriën.

De Pruikzwam schijnt volgens sommigen een zachte smaak te hebben welke overeenkomt met kreeft in botersaus.