Reishipoeder biologisch

Reishipoeder,gesteelde lakzwam

De Reishi paddenstoel, of Gesteelde Lakzwam, kan in 6 verschillende kleuren voorkomen en groeide van oorsprong vooral op bladverliezende hardhout boomstammen, met name in China, Japan en Korea. In het Chinees wordt de Reishi paddenstoel Ling Zhi of "Goddelijke paddenstoel van de onsterfelijkheid" genoemd. Dit is voornamelijk omdat zijn geneeskrachtige potentie een groot spectrum aan aandoeningen en ziekten beslaat. Zo kan de Reishi worden ingezet bij o.a. longaandoeningen, huidproblemen, diabetes en allergieën. De paddenstoel kan tevens worden toegepast bij blaas-, prostaat-, darm- en borstkanker en bij leukemie. Daarnaast heeft de Reishi een antibacteriële en antivirale werking. Tenslotte komt deze paddenstoel ook in beeld bij problemen aan de urinewegen, obesitas, neurologische aandoeningen en leverproblemen.
Reishi paddenstoelpoeder is zoet en mild bitter van smaak.

Heilzaam
De Reishi paddenstoel (Ganoderma lucidum) staat al meer dan 2000 jaar bekend om zijn heilzame eigenschappen. Traditioneel werd de paddenstoel onder meer ingezet bij hepatitis, nierontsteking, slaapproblemen, artritis en maagzweren. Taoïstische monniken in China gebruikten Reishi om kalmte en concentratie te bevorderen, beter te kunnen mediteren en gezond oud te worden. Ook bij Chinese keizers was de paddenstoel populair als middel om lang te blijven leven. In de Chinese geneeskunde is Reishi een bekend en belangrijk voedingsmiddel vanwege het gunstige effect op alle organen en orgaansystemen. In de Japanse cultuur wordt Reishi beschouwd als de belangrijkste van alle Japanse geneeskrachtige paddenstoelen. In meerdere onderzoeken is vastgesteld dat Reishi een gunstig effect kan hebben op de bloeddruk en het bloedcholesterol en de bloedsuikerspiegel en bloedpropvorming (plaatjesaggregatie) kunnen remmen.

Deze geneeskrachtige vezelrijke paddestoel bevat triterpenen, polisacchariden, betaglucanen, steroïden, aminozuren, alkaloïden, nucleoside, vitaminen, mineraalstoffen, enz. welke vooral immuunstimulerend werken en de antioxidatieve beschermingssystemen tegen vrije radicalen in het lichaam activeren.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

De Reishi paddenstoel heeft een lange traditie als middel om een jeugdige vitaliteit te behouden.

Wetenschappelijke onderzoeken wijten deze gezondheid bevorderende eigenschappen aan het hoge gehalte aan polysacchariden. Deze stimuleren het immuunsysteem van het lichaam.

Geneeskrachtige werking
van de Reishi-extracten in vivo en vitro:

 • Algemeen immuumversterkend
 • Anti-allergische werking
 • Anti-HIV in vitro en in vivo
 • Anti-hoest en slijmoplossende eigenschappen
 • Anti-hypertonisch
 • Anti-ontsteking, anti-bacterieel bij stafylokokken, streptokokken en bacillus pneumonie (waarschijnlijk op grond van de immuunstimmulerende activiteit)
 • Anti-oxidatief omdat het vrije radicalen elimineert
 • Anti-tumor activiteit
 • Anti-virale actie omdat het de interferonproductie induceert
 • Bescherming tegen ioniserende straling
 • Bronchitisbeschermende werking die regeneratie van de bronchiale endotheelcellen op gang brengt
 • Leverbeschermende werking en ontgiftende werkingen
 • Lichte bestrijding van de ontwikkeling van zweren
 • Pijnstillend
 • Toename van witte bloedlichaampjes en hemoglobine in het bloed
 • Verbetert de bijnierschorsfuncties
 • Verhoogt de activiteit van de natur killercellen
 • Verhoogt de celproliferatie in het beenmerg
 • Verhoogt de hartspierstofwisseling en verbetert de doorbloeding van de coronaire bloedvaten
 • Verhoogt de productie van interleukin-1 en -2 in vitro

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Reishi als verwarmend, tonificerend, ontgiftigend en samentrekkend gezien. Het verstrooit ophopingen. In China en andere delen van Azië wordt Ling Zhi bij vele ouderdomsziekten ingezet zoals bijv. coronaire hartziekten, chronische bronchitis, hoge bloeddruk, en kanker. Het wordt ook gebruikt als diureticum, laxeermiddel, kalmeermiddel en tonicum.

In Japan wordt Reishi gezien als een natuurgeneesmiddel bij kanker, hartziekten, leverproblemen, verhoogde bloeddruk, gewrichtsontsteking, zweren en andere ziekten. De Japanse regering beveelt Reishi officieel aan als begeleidend medicijn bij kankertherapie.

Breed inzetbaar
In China worden van Ling Zhi vele produkten voor het dagelijkse gebruik gemaakt om gezond te blijven, de slaap te bevorderen het immuunsysteem en het hart te sterken. Ling Zhi wordt voor een groot aantal aandoeningen aanbevolen zoals bij zenuwzwakte, chronische bronchitis, coronaire hartziekten. Ook zijn er klinische berichten die erop duiden dat de immuunstimulerende polysacchariden uit Ling Zhi bij HIV-positieven in hun voordeel uitwerkt. Dit geldt ook voor het EpsteinBarr-virus (Ziekte van Pfeiffer - waarvan een besmetting nooit geheel wordt opgeruimd. Zoals bij alle herpesvirussen blijft er een latente infectie over).

Best mogelijke omstandigheden
NACIDEO
Biologische Reishi paddenstoelen groeien op een plantage gelegen in de Qingyuan provincie. Naast dat het bekend staat als China's “paddenstoel stad”, wordt het ook erkend als de beste ecologische omgeving van het land. Onze leverancier leidt de export naar Europa en de VS al meer dan 15 jaar en is een technologisch leider in de teelt van paddenstoelen. Temperatuur, vochtigheid, kooldioxide, lichtintensiteit en voedingsstoffen worden nauwgezet geregistreerd om optimale groeivoorwaarden te handhaven.

De Reishi paddenstoelen worden geteeld op hout, met gebruik van de schors van de Basswood boom. Het hout wordt gesneden in stukken van 30x30cm die worden gesteriliseerd met behulp van stoom. De stukken hout worden in plastic zakken gedaan en Reishi paddenstoelsporen worden op de houten ondergrond geplaatst, onder steriele omstandigheden. Wanneer gekweekt onder de juiste groeiomstandigheden (warmte en vocht), ontspruiten de sporen en verspreiden zich over het voedzame Basswood hout. De Reishi-sporen groeien op deze manier gedurende vier maanden uit. Vervolgens verplaatst naar een groeibasis waar temperaturen worden gehandhaafd rond de 25 °C. De paddenstoelen worden begraven, net onder het grondoppervlak, en groeien in de komende drie maanden uit tot volwassen paddenstoelen.

Ieder jaar van augustus tot oktober worden deze volgroeide paddenstoelen geoogst. Zij worden individueel gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze de juiste kwaliteit, grootte en kleur hebben, voordat ze worden gereinigd en volledig gedroogd. De gedroogde paddenstoelen worden vervolgens mechanisch verpulverd tot een fijn poeder.

De Reishi paddenstoel is één van de weinige paddenstoelen waar een eigen informatiewebsite aan gewijd is, namelijk www.reishi.nl