Tonderzwampoeder biologisch

Tonderzwampoeder,Fomes Fomentarius

De Tonderzwam, Fomes Fomentarius, komt voor in Noord- en Zuidelijk Afrika, Azië, het oosten van Noord-Amerika en Europa. In Nederland en België is het een vrij algemene soort. In Nederland staat de soort niet op de Rode Lijst van beschermde paddenstoelen. Het biologische Tonderzwampoeder van NACIDEO is afkomstig van wildpluk in China. Het mycelium veroorzaakt witrot en tast zo het hout van loofbomen aan. De Tonderzwam heeft een voorkeur voor berken en beuken, maar komt ook voor op lindes en populieren. Het is een zwakteparasiet, wat wil zeggen dat hij voornamelijk parasiteert op verzwakte bomen totdat ze afsterven, waarna hij als saprofyt verder leeft op het dode hout.

‎Vanwege de harde hoed van de paddenstoel, is deze niet eetbaar. Als poeder echter, kan de Tonderzwam uitstekend geconsumeerd worden en biedt zijn rijkdom aan actieve stoffen vele gezondheidsvoordelen.

Actieve verbindingen
in de Tonderzwampaddestoel zijn onder meer:

  • Actieve polysachariden
  • Antisupplementaire polysachariden: MFKF-AP1, MFKF-AP1 beta, MFKF-AP2, MFKF-AP2 beta en MFKF-NP
  • PSK (polysaccharide K of krestin)
  • glucanen
  • Betulinezuur
  • Matrix-metalloproteïnaseremmerverbindingen
  • Triterpeenzuren
  • Piptamine
  • Melanine-glucan complex (anti-infectant)

De Tonderzwam werd al in de oudheid meestentijds gebruikt als tondel voor het starten van een vuur. De zwam heeft echter ook tal van geneeskrachtige kwaliteiten.

Antiviraal en antibacterieel 
Zo heeft de Tonderzwam een aangetoonde antivirale werking door het aanwezige betulinezuur. Het is zo krachtig dat het momenteel wordt onderzocht als een potentiële antivirale behandeling voor HIV .

De Tonderzwam bevat de samengestelde piptamine. Deze verbinding heeft een zeer krachtige antibacteriële activiteit. Het kan verschillende bacteriestammen doden, zoals E. coli. Oude teksten, welke teruggaan naar het begin van onze jaartelling, onthulden ook dat deze schimmel is gebruikt als een behandeling voor tuberculose.

In de oudheid had deze paddenstoel ook wel de bijnaam “chirurgzwam”, omdat vanwege zijn groot absorberend vermogen de Tonderzwam in staat was om bloedingen te stelpen. De traditionele Chinese geneeskunde gebruikt van oudsher de Tonderzwam voor de behandeling van keel-, baarmoeder- en maagaandoeningen.

Immuunsysteem
De algemeen ondersteunende werking van het immuunsysteem helpt bij het verbeteren van het natuurlijke anti-ziektevermogen van het lichaam. Het stimuleert de verschillende cellen van het immuunsysteem en ontregelt processen die kunnen leiden tot ziekte en tumorcelvorming.

‎‎‎In Europa wordt de ‎‎Fomes fomentarius‎‎ gebruikt als remedie om aambeien te behandelen. Voorts heeft de Tonderzwam een meerwaarde bij verstoringen van de blaas en bij dysmenorroe (menstruatiepijn).‎

In de oude Indiase geneeskunde gebruikt men de Tonderzwam als diureticum (vochtafdrijver) en als laxeermiddel om de stoelgang te stimuleren. De zwam geldt binnen deze geneeskunde ook als middel dat de zenuwen prikkelt.