Waarom paddenstoelpoeders?

Paddenstoelen

Omdat paddenstoelen voor ongeveer 92% uit water bestaan zijn ze daardoor beperkt houdbaar. Gedroogde paddenstoelen, in poedervorm zijn, door onttrekking van water daarom lang houdbaar (36 maanden). Het voorgestelde doseringsbereik is 1-2g per dag, één theelepel is gelijk aan 1,5 gram.

Vleesvervanger
Eetbare paddenstoelen zijn een smaakvolle en gezonde vleesvervanger. Bovendien is de teelt van paddenstoelen duurzaam. Paddenstoelen zijn geen planten maar vruchten van schimmels. Het zijn de vruchtlichamen van hun mycelium, dat de grootte kan beslaan van een voetbalveld. Vanaf de prehistorie worden ze al door mensen gegeten. Het is ook het voedsel van de toekomst. Het telen van paddenstoelen is erg milieuvriendelijk. Bij de productie van 1 gram paddenstoelen eiwit komt zes keer minder CO2 vrij dan bij de productie van 1 gram dierlijk eiwit. Minder vlees en meer paddenstoelen eten is dus prima voor het milieu. Tevens kan op een zelfde oppervlakte veel meer eiwit worden geproduceerd met paddenstoelen als met dieren.

Vitamines en mineralen
Paddenstoelen zijn rijk aan de mineralen kalium, fosfor, koper en ijzer. Het ijzer uit paddenstoelen is goed opneembaar door het ontbreken van fytaat. Fytaat belemmert de opname van ijzer en zit onder andere in granen. Om het aanwezige ijzer optimaal te benutten, kunnen paddenstoelen het beste gecombineerd worden met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C. Vitamine C bevordert namelijk de opname van plantaardig ijzer.

Paddenstoelen zijn ook bijzonder rijk aan verschillende B-vitamines, deze vitamines blijven ook na bereiding aanwezig. Paddenstoelen zijn tevens erg vezelrijk, vezels van paddenstoelen bestaan uit suikerhoudende verbindingen (polysachariden) waaronder glucanen. Glucanen, met name betaglucanen, kunnen het immuunsysteem positief beïnvloeden en een rol spelen bij de behandeling van kanker. Tevens bevatten ze veel selenium, een krachtige antioxidant, het gehalte is vergelijkbaar met dat van vlees. Paddenstoelen zijn over het algemeen ook rijk aan aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.