Gedroogde Medjoul Dadelstukjes 4-8mm biologisch

De dadel is een steenvrucht van de dadelpalm (Phoenix dactylifera), welke vers of gedroogd gegeten kan worden. Steenvruchten zijn vruchtsoorten met een harde, steenachtige kern of pit. De dadel is een cilindervormige vrucht, van 5 tot 7 centimeter lang. De kleur varieert van helder rood tot helder geel.

Dadels groeien in grote trossen aan deze bomen en ze worden geoogst in november en december. Aan die trossen kunnen rond de 30 dadels groeien en per boom kan tussen de 20 en 150 kilo dadels geoogst worden.

De teelt is zo'n 3000 jaar geleden begonnen in het Midden-Oosten. Dadelpalmen houden van een droog klimaat met een vochtige bodem. Er zijn wel 400 soorten dadels.

Dadels zijn een weldaad voor het spijsverteringsstelsel. Dadels zijn één van de meest anti-parasitaire voedingsmiddelen en binden zich aan parasieten, gisten, schimmels, schadelijke bacteriën en andere ziekteverwekkers in de darmen. Dadels helpen ook om de peristaltische functie van de darm te herstellen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn dadels ook een ideaal voedsel voor mensen die te maken hebben met diabetes en hypoglykemie. Dadels zijn rijk aan bijna 70 bioactieve mineralen die de bijnieren ondersteunen en zo helpen om met de dagelijkse uitdagingen van het leven om te gaan.

Dadels bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid aminozuren. Net als bij bananen, helpen de aminozuren in dadels, zoals leucine, het kalium van de vrucht naar zijn hoogste potentieel te brengen voor ondersteuning en versterking van spieren en zenuwen. Dit proces zorgt er ook voor dat melkzuur in het lichaam niet de overhand krijgt als het onder stress staat.

Dadels zijn goed voor de hersenfunctie als gevolg van de aanwezige vitamine B6. Door vitamine B6 kan beter informatie opgeslagen worden, maar ook opgehaald worden als het nodig is.

Dadels verlagen het triglyceridengehalte. Als het triglyceridengehalte in het bloed verminderd is er minder kans op een hartaanval, beroerte of aderverkalking.

Dadels kunnen zorgen voor een gezonde zwangerschap. Uit een kleinschalig onderzoek is gebleken dat dadels eten bij de zwangerschap kan helpen voor een gezonde zwangerschap en bevalling.

Dadels zijn goed voor de botten. Het kalium, calcium en fosfor in dadels zijn belangrijk voor gezonde botten en tanden.