Kokosvlokken medium biologisch

De vrucht van de kokosnoot bevindt zich in een groene bolster. Na de verwijdering van het groene gedeelte blijft de harige, bruine en houten noot over. De bruine bol heeft een doorsnede van 10 tot 15 centimeter en hier zit het witte vruchtvlees in. Kokosnoten werden voor het eerst verbouwd in Zuidoost-Azië en tegenwoordig komen de meeste kokosnoten uit Indonesië, Filepijnen en India.

Verwerking tot Kokos Vlokken

Na de oogst wordt de groene buitenste schil van de kokosnoot verwijderd. Daarna wordt het witte vruchtvlees schoongemaakt en verwijderd van de bruine buitenkant. Het vruchtvlees wordt vervolgens gesteriliseerd en in stukken gesneden, waarna het de oven in kan om te drogen. Na dit proces wordt het vruchtvlees verwerkt tot kokos vlokken.

Voedzaam

In tegenstelling tot veel ander fruit dat veel koolhydraten bevat, bevatten kokosnoten vooral vet. Ze bevatten ook eiwitten, verschillende belangrijke mineralen en kleine hoeveelheden B-vitamines. Ze zijn echter geen belangrijke bron van de meeste andere vitamines. De mineralen in kokosnoot zijn betrokken bij veel functies in je lichaam. Kokosnoten bevatten vooral veel mangaan, dat essentieel is voor de gezondheid van de botten en het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en cholesterol. Ze zijn ook rijk aan koper en ijzer, die helpen bij het vormen van rode bloedcellen, evenals selenium, een belangrijke antioxidant die je cellen beschermt.

Gedroogde kokosvlokken bevatten twee keer meer vezels dan verse kokos per 100 gram. Vezels optimaliseren de werking van de darmen.

Veel van het vet in kokos is in de vorm van middellange-keten triglyceriden (MCT's). Het lichaam metaboliseert MCT's op een andere manier dan andere soorten vetten, het neemt ze rechtstreeks op uit de dunne darm en gebruikt ze snel voor energie. Een recensie over de voordelen van MCT's bij mensen met obesitas vond dat deze vetten het verlies van lichaamsvet kunnen bevorderen wanneer ze worden gegeten in plaats van verzadigde vetten met een lange keten uit dierlijk voedsel.

Bloedsuikerspiegel

Kokosnoot bevat weinig koolhydraten en is rijk aan aminozuren, gezonde vetten en vezels, waardoor het een uitstekende
keuze is voor de controle van de bloedsuikerspiegel.

Antioxidanten

Kokosvlees bevat fenolische verbindingen, dit zijn antioxidanten die cellen kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve schade. De belangrijkste geïdentificeerde fenolverbindingen zijn: galluszuur, cafeïnezuur, salicylzuur en p-coumarinezuur.
Laboratoriumtests op kokosvlees hebben aangetoond dat het antioxiderende en vrije radicalen opruimende activiteit heeft.

De polyfenolen die erin worden aangetroffen, kunnen de oxidatie van LDL (slechte) cholesterol voorkomen, waardoor het minder waarschijnlijk wordt dat er plaques in slagaders worden gevormd die het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen.