Açaipoeder biologisch

Acaibessenpoeder

Açai bessen zijn de vruchten van de Açaipalm en komen van oorsprong voor van Belize tot Peru. Het overgrote deel van alle Açai bessen komt echter uit Brazilië, waar ze voornamelijk rondom de Amazonedelta groeien. De naam açai is een verbastering van het indiaanse tupi-woord ‘ïwasa’i’ en heeft als betekenis ‘de vrucht die huilt’. De vrucht is paars of zelfs bijna zwart van kleur, heeft de vorm van een druif en groeit in grote trossen hoog in de palm en kan twee keer per jaar geoogst worden.

Vriesdrogen
De Acai bes is vers slechts zeer kort houdbaar, daarom wordt na de pluk direct aangevangen met vriesdrogen. Vriesdrogen wordt beschouwd als de meest effectieve manier om de oorspronkelijke voedingswaarde van de bessen zoveel mogelijk te bewaren.

De Acai heeft een aardachtige smaak die vaak wordt omschreven als een kruising tussen bramen en ongezoete chocolade.

Vitamines en mineralen
De vezelrijke açai bes is rijk aan de vitaminen A, B1, C, D en E, mineralen w.o. natrium, kalium, magnesium, calcium, fosfor, koper, ijzer, en zink. De acai bes bevat eveneens een fors aantal aminozuren, namelijk 19 verschillende soorten en is rijk aan gezonde vetten omega 3, 6 en 9 en anthocyanen/flavonoïden met een krachtige antioxidante werking.

Door de zeer hoge voedingswaarde van de Açaibes en door aanwezigheid van veel antioxidanten is het lichaam beter in staat om vetten op natuurlijke wijze te verbranden en om te zetten in energie, mits gecombineerd met het juiste dieet en de juiste training.

In de Açaibes treffen we ook vitamine E aan. Zelfs twee keer zoveel als de algemene dagelijkse hoeveelheid. Vitamine E is van belang bij het herstellen van beschadigd weefsel en fungeert als een beschermer van het lichaam.

Vrije radicalen
Er wordt aangenomen dat de Açaibessen, vanwege hun grote hoeveelheid aan antioxidanten, ook een positieve invloed hebben op vele ziektebeelden. Ziektebeelden als de ziekte van Alzheimer, verstoorde cholesterolwaarden, hart- en vaatziekten (o.a. aderverkalking en trombose), leukemie en andere soorten kanker, urineweginfecties en andere bacteriële infecties en het vertragen van de verouderingsprocessen.

Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden

Darmen
Van de Açaibes is inmiddels bekend dat deze de natuurlijke stofwisseling ondersteunt en daarmee een positieve invloed heeft op het lichaamsgewicht. De açai bes bevat veel ook vezels, deze dragen bij aan een goede spijsvertering en een verbeterde darmfunctie.

Als gevolg van de combinatie van de gezonde omegavetzuren, vezels en fytosterol in de açai bes, wordt een gezonde hartfunctie en een gezond cholesterol gehalte ondersteund. De specifieke vetzuren en het hoge gehalte vitamine D in de açai bes verlagen de kans op van hart- en vaatziekten en celverandering. De bessen dragen bij aan een gezonder cardiovasculair systeem door het bestrijden van plaque in de bloedvaten.

Spieren
De essentiële aminozuren en mineralen aanwezig in de Açaibes dragen bij aan een goede spieropbouw, -contractie en -herstel. Ook wordt de veroudering van lichaamscellen vertraagd door de hoge celregenererende eigenschappen. Açaibessen helpen specifiek bij het herstellen van stamcellen.

Consumptie van de bes, verhoogt zowel de lichamelijke alsook de geestelijke weerstand en versterkt het immuunsysteem. Het mentale en het fysieke energieniveau wordt positief beïnvloed. Evenals de lichamelijke en geestelijke alertheid en concentratie. Tot slot versterkt de acai het zenuwstelsel.

Darmgezondheid
Het hoge vezelgehalte in de Açaibes is het begin van een gezond hart en lichaam. Vezels zijn uitstekend voor een goede darmflora. Een gezonde darmflora draagt bij aan het voorkomen van darmkanker. Het behoud van een gezond lichaam is er belangrijk om het hart meer te ontlasten en het gehele lichaam optimaal te laten functioneren.

De voordelen samengevat:

  • Een hoogwaardige bron van proteïnes, omega 3, 6 en 9 vetten, fytosterolen en antioxidanten.
  • Voorkomt ziekte door het bestrijden van infecties.
  • Controleert prostaat vergroting.
  • Geeft energie.
  • Voorkomt hartziektes en sterkt het immuunsysteem aan.
  • Helpt bij het gemakkelijk verteren van eten.
  • Bevat glucosamine dat helpt om gewrichten en botten gezond te houden.
  • Dagelijks gebruik van Açai Bessen vertraagd het proces van ouder worden.