Acerolapoeder biologisch

Acerolapoeder

De Acerola of West-Indische kers is een kleine breed vertakte en groenblijvende boom die 2 tot 6 meter hoog is. De boom draagt oranje tot donkerrode grote vruchten, die een zeer hoog vitamine C gehalte hebben. De Acerola groeit oorspronkelijk in Centraal- en Zuid-Amerika. De West-Indische kers heeft een zoetzure smaak.

Vitamines en mineralen
Zoals genoemd, bevat de Acerola een hoog gehalte aan vitamine C. Daarnaast treffen we ook aan de vitamines A, B1-2-5 en 11, maar in veel kleinere hoeveelheden. De mineralen welke gevonden worden in de Acerola zijn kalium, magnesium, calcium, fosfor, selenium, zink en koper.

Vitamine C is niet alleen een belangrijke antioxidant, maar ondersteunt ook het immuunsysteem en is een zeer belangrijke factor bij de vorming van bindweefsel door haar rol bij de vorming van collageen (eiwit dat wordt aangetroffen in kraakbeen, pezen, botten en huid). Huidproblemen, zoals een droge huid hebben vaak als oorzaak een vitamine C tekort. Vitamine A speelt een rol bij de gezondheid van het zicht en het gehoor, draagt bij aan de aanmaak van rode bloedcellen en geeft bescherming aan het immuunsysteem. De B vitamines zijn betrokken bij de energiestofwisseling.

Fytonutriënten
Tenslotte bevat de West-Indische kers een groot scala aan fytonutriënten (meer dan 150). In acerola zitten veel polyfenole anthocyanidinen zoals chlorogeenzuur (vermindert het vrijkomen van glucose in de bloedstroom na een maaltijd), pelargonidine, malvidine, tanninen, cyanidine-3-glycosiden zoals cyanidin-3-alfa-O-rhamnoside, quercetine en kaempferol o.a. om zich te beschermen tegen vraat.

Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een antikankerwerking. Anthocyanen beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en zorgen voor een daling van LDL- cholesterol, waardoor minder arteriosclerose optreedt (door oxidatie van LDL tegen te gaan). Verder kwam uit een studie van het Vanderbilt University Medical Center naar voren dat bij het regelmatig drinken van vruchtensap het risico op de ziekte van Alzheimer met 76% werd verlaagd, waarvoor de polyfenolen verantwoordelijk gehouden worden. Polyfenolen hebben ook een bloeddrukverlagend effect

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Quercetine
Onderzoek van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO heeft uitgewezen dat quercetine ongewenste celgroei zoals bij kankertumoren tegengaat. Quercetine remt ook ontstekingen en oxydatieve stress dat onder andere tot kanker en diabetes kan leiden. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn goed tegen hart- en vaatziekten. Zweeds wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat natuurlijke quercetine anticarcinogene (kankervoorkomende) eigenschappen heeft. Quercetine verkleint de complicaties van diabetes zoals glaucoom, cataract en neuropathie, veroorzaakt door het sorbitoltraject, een proces waarbij glucose tot sorbitol en fructose wordt omgezet.

Quercetine heeft een histamineremmende werking. Histamine reguleert verschillende processen in het lichaam. Het kan aanleiding geven tot allergische reacties. Door het innemen van voeding met quercetine wordt de aanmaak van histamine verminderd. Dat kan veroorzaakt woorden door twee oorzaken, of de histamine-aanmaak wordt onderdrukt, of het lichaam acht het niet meer nodig om histamine aan te maken, omdat quercetine de allergische reacties voorkomt. Men vermoedt dat het laatste mechanisme werkzaam is. In ieder geval is bewezen dat het mensen met stofallergieën en hooikoorts helpt om hun allergie goeddeels op te laten lossen.