Bananenpoeder biologisch

Bananenpoeder

De vroege voorloper van de huidige banaan werd een kleine 10.000 jaar geleden geteeld door de inwoners van Nieuw-Guinea. De vroege banaan was echter niet geschikt voor consumptie vanwege hun grootte en vele pitten. In de loop der eeuwen veredelden de boeren de bananenplant en dat leidde tot een smakelijke voedzame vrucht. De bananenboom is in feite geen boom maar een kruid bestaande uit uitsluitend bladeren.
De plant verspreidde zich vervolgens over Azië en kwam ca. 1000 jaar geleden in Afrika terecht. Europeanen verspreidden de plant daarna verder over de wereld.

NACIDEO bananenpoeder is gemaakt van tros-gerijpte, voorzichtig met de hand geplukte rode Cavendisch bananen, welke Biologisch geteeld zijn in Ecuador. Cavendisch bananen behoren tot de sterkste en lekkerste bananen op de Europese markt. NACIDEO bananenpoeder is smaakvol en van AAA-kwaliteit.

Biologisch bananenpoeder noodzaak

Bij de teelt van de reguliere alom verkrijgbare banaan worden enorme hoeveelheden kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. De op deze wijze geteelde bananen worden groen en dus onrijp geplukt en op kunstmatige wijze in rijpingskamers “verkoop-klaar” gemaakt met behulp van temperatuur en ethyleengas.
Deze teelt- en handelswijze heeft een directe negatieve invloed op de voedingswaarde van de banaan. Smaakpanels hebben tevens uitgewezen dat Biologisch bananenpoeder smaakvoller is dan niet-Biologisch.

Vitamines en mineralen
Biologisch vezelrijk bananenpoeder bevat naast zetmeel, kalium, magnesium, fosfor, mangaan, ijzer, zink, koper, selenium, omega 3 vetzuren, vitamines A, B3, B6, C, foliumzuur en choline. Daarnaast bevat Biologisch bananenpoeder ook een aantal fytonutriënten met een antioxidante werking zoals carotenen, luteïne en zeaxanthine.

Kalium reguleert de bloeddruk, net als magnesium. Magnesium stimuleert het geestelijk welzijn en heeft een meerwaarde bij kramp. Ijzer speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van het bloed vanwege de zuurstofwisseling. Zink, koper en selenium zijn o.a. bouwstenen van belangrijke enzymen in het lichaam. Omega-3 helpt tegen ontstekingen, terwijl de B vitamines een rol spelen in de energiehuishouding. Vitamine A ondersteunt de werking van de lever en is goed voor de ooggezondheid.

Vitamine C is niet alleen een belangrijke antioxidant die beschermt tegen vrije radicalen, maar ondersteunt ook het immuunsysteem en is een zeer belangrijke factor bij de vorming van bindweefsel door haar rol bij de vorming van collageen (eiwit dat wordt aangetroffen in kraakbeen, pezen, botten en huid). Huidproblemen, zoals een droge huid hebben vaak als oorzaak een vitamine C tekort.
Choline ondersteunt de geheugenfunctie.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Darmgezondheid
Het zetmeel in de banaan wordt door enzymen afgebroken tot inuline en oligofructose. Beide afbraakproducten dienen als voedingsbodem voor de darmbacteriën en worden daarom gekwalificeerd als prebiotica. De banaan is ook eiwitrijk, met name de hoeveelheid van het aminozuur tryptofaan is substantieel.

Toepassingen van Bananenpoeder
Gebruik de poeder in smoothies, shakes of sapjes. NACIDEO bananenpoeder is ook lekker door gedroogd fruit, toetjes, ijsjes, (rauw) gebak en babyhapjes. Als je het poeder met water mengt heeft het dezelfde eigenschappen als geprakte bananen.