Baobabpoeder biologisch

Baobabpoeder

De Baobab, Apenbrood- of Levensboom, is inheems in tropisch Afrika, maar groeit tegenwoordig ook op Madagaskar en in India. De boom groeit in het begin erg snel, kan meer dan 1000 jaar oud worden, wel 25 meter hoog met een metersdikke stam waarin vocht wordt opgeslagen. De boom heeft een karakteristiek uiterlijk, omdat hij lijkt op een op zijn kop geplante boom. De pulp van de vrucht is een belangrijke voedingsbron.

De oogst vindt plaats wanneer de rijpe vruchten bruin, hard en houtig zijn, en droog en hol lijken. De peulen bevatten veel zaden binnen het bleke, droge vruchtenpulp. Baobab vruchtvlees bevat van nature weinig vocht, daarom is het goed bestand tegen bederven. In een ongeopende vrucht is Baobab vruchtvlees eetbaar tot 3 maanden na oogst.

Omdat het vruchtenpulp vanzelf droogt inde natuur, is drogen bij hoge temperatuur niet noodzakelijk. Hierdoor blijft het Baobabpoeder een “rauw” product.

Vitamines en mineralen
De baobab is van nature vezelrijk en daarmee een zegen voor de darmen en de darmflora. Om de voor het voortbestaan kostbare zaden van de Baobab te beschermen, is de vruchtpulp ook rijk aan antioxidanten. Voorts vinden we in de Baobab naast verschillende eiwitten, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink. Terwijl ook vitamines ruim vertegenwoordigd zijn in de Baobab. Zo vinden we in de Baobab vitamine C, de vitamines B1, 2, 3, 6 en foliumzuur.

Vitamine C is goed voor de weerstand en heeft een antioxidante werking tegen vrije radicalen, net zoals de verschillende polyfenolen in de Baobab. Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C, Caroteen en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden. De B-vitamines zijn energieboosters.

Darmgezondheid
Het hoge vezelgehalte is niet alleen goed voor de spijsvertering, darmen en de darmflora, maar zorgt ook voor een verzadigd gevoel wat de eetlust verminderd en een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel voorkomt. Het verhogen van de vezelinname kan ook beschermen tegen aandoeningen zoals darmzweren, darmontsteking gerelateerde aandoeningen en aambeien.

Consumptie
Baobab poeder heeft een subtiele, pittige citrus smaak. De combinatie van citrus en poederachtige textuur doen denken aan een sorbet - maar zonder de toegevoegde suiker. Voeg baobabpoeder toe aan smoothies voor verdikking en smaak, gebruik het als een onderdeel voor ontbijtgranen of pap. Als alternatief, bak baobab mee in zelfgemaakte muffins en mueslirepen.

Baobabpoeder kan gemengd worden in dranken als water, sap, thee of smoothies. Het poeder kan ook toegevoegd worden aan gebakken producten of een beetje sprenkelen in yoghurt of over havermout voor een antioxidantrijke maaltijd.