Blauwebessenpoeder biologisch

Blauwebessenpoeder

De blauwe bes of trosveenbes komt oorspronkelijk uit Noord - Amerika, hier komen ze nog steeds in het wild voor. Door veredeling is er een grote variëteit aan rassen ontstaan.

Vitamines en mineralen
De bessen bevatten een zeer hoog gehalte aan antioxidanten. Deze antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en ze beschermen tegen diverse ziektes waaronder kanker. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat de bessen helpen bij het afvallen, de bloeddruk verlagen en het verouderingsproces vertragen. De vezelrijke bessen bevatten ook een hoog gehalte aan vitamine A, B, C, E, K, foliumzuur en choline. De Blauwe bes is ook een mineraalrijk fruit. Zo vinden we in de bes calcium, ijzer, mangaan, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, koper en selenium.

In sommige situaties kunnen flavonoïden, procyanidinen, de functie van micro-organismen als virussen en bacteriën verstoren. in de Blauwe bes remmen zij de werking van bacteriën die infecties veroorzaken. De aanwezige anthocyaninen in de Blauwe bes zijn niet alleen verantwoordelijk voor de kleur van de bes, maar hebben ook samen met de aanwezige vitamines C en E een krachtige antioxidante werking tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Cholesterolbescherming
Consumptie van de Blauwe bes biedt ook bescherming aan het levensbelangrijke LDL-cholesterol tegen oxidatie. Waardoor plaquevorming in de bloedvaten wordt tegengegaan.

Aangetoond is, dat Blauwe bessen de gezondheid van hart- en bloedvaten bevorderen evenals de gezondheid van de huid ondersteunen. Blauwe bessen dragen ook bij aan sterke botten en zijn van meerwaarde bij het reguleren van de suikerspiegel en de insulinegevoeligheid. Tenslotte is ook de mentale gezondheid gebaat bij de consumptie van deze bes.

Een kleine studie onder vijfenzestigplussers heeft duidelijk gemaakt dat de consumptie van Blauwe bessen kan zorgen voor een betere bloedstroming door de hersenen, meer hersenactiviteit en betere resultaten bij cognitieve testen. De helft van de deelnemers dronk 3 maanden lang dagelijks 30 ml geconcentreerd Blauwe bessensap en de andere helft dronk een placebo. De voordelen werden alleen gezien bij de groep die het blauwe bessensap gedronken had.