Camu Camupoeder biologisch

Camu camupoeder

Camu Camu is een kleine vrucht die het hoogste vitamine C-gehalte van alle planten ter wereld heeft. Het belangrijkste teeltgebied ligt in het stroomgebied van de Amazone in de buurt van de Peruaanse grens met Brazilië. De struikachtige boom varieert in hoogte tussen de 2-8 meter en gedijt het best in de voedzame moerassen en uiterwaarden van het regenwoud.

Late ontdekking
De vrucht zelf is ca. 1 cm groot en heeft een vlezige en zachte textuur. De kleur kan variëren van roodbruin tot donkerpaars, een gevolg van de grote concentratie van anthocyanen in de schil. De binnenkant van de vrucht bestaat uit een gele pulp en bevat meestal twee zaden. Pas in 1957 voerde het ministerie van Volksgezondheid van Peru de eerste voedingsanalyses van de vrucht uit. Met deze analyse werd vastgesteld dat het fruit een zeer hoge concentratie aan vitamine C bevat en daarmee behoort tot de zeer selecte groep van rijkste plantaardige bronnen.

Door zijn zure smaak wordt de Camu Camu vrucht meestal niet los gegeten. In Zuid-Amerika wordt de pulp traditioneel gemengd tot een natuurlijk gezoet sap, en sinds de voordelen van de vrucht bekend zijn geworden is het populair gebruik om het te strooien op ijs, jam en yoghurt.

Oogst en verwerking
De door NACIDEO aangeboden Camu Camu wordt direct geoogst met kano’s tijdens Peru's regenseizoen - een uitdagend proces, omdat het land overstroomd is en een groot aantal van de vruchten zijn ondergedompeld onder water. In het verzamelcentrum van onze leverancier, ondergaat al het fruit een zorgvuldige inspectie en wordt met de hand gewassen voordat ze geschild en geperst worden. Het verpulverde Camu fruit wordt dan geplaatst in een op maat ontworpen droogmachine, die langzaam vocht onttrekt met een constante temperatuur onder 45°C. De gedroogde Camu Camu wordt vervolgens vermalen tot een fijn poeder, dat zorgvuldig wordt getest voor verpakking om ervoor te zorgen dat het vrij is van alle potentieel schadelijke microben.

Zoals met alle vitamine C-rijke vruchten, is de tijd tussen oogsten en verwerking is cruciaal. Nadat het is geplukt, wordt Camu Camu direct in koelers geplaatst, anders beginnen ze onmiddellijk hun voedingswaarde te verliezen. We importeren onze Camu Camu alleen van een leverancier die het belang van het gebruik van de juiste verwerkingsmethoden om de voedingswaarde van dit unieke product te bewaren begrijpt. Het product wordt nooit blootgesteld aan temperaturen boven 45 °C, en de meest geavanceerde uitdrogingstechnologie wordt gebruikt in de verwerking, om ervoor te zorgen dat het hoge vitaminegehalte van het fruit wordt bewaard. Het door NACIDEO aangeboden Camu Camu poeder is daarom van de hoogst mogelijke kwaliteit.

Vitamines en mineralen
De vezelrijke Camu Camu bevat naast de mineralen kalium, calcium, ijzer, fosfor, en zink ook de vitamines A, B1, 2, en 3. De hoeveelheid vitamine C is echter enorm! Vanwege de complexe combinatie van voedingsstoffen, wordt de vitamine C beter opgenomen in het lichaam. Deze complexe combinatie van voedingsstoffen bestaat onder meer uit aminozuren, vooral valine, leucine en serine. Verder zitten er anthocyanen, flavonolen, flavanolen, catechinen, delfinidine 3-glucoside, cyanidine 3-glucoside, ellaginezuur, rutine, betulinezuur en galluszuur in. De Camu Camu bevat ook beta-caroteen dat zorgt voor een gezonde en stralende huid. Daarnaast biedt beta-caroteen bescherming tegen verkleuring en beschadiging door UV-straling. Beta-caroteen heeft net als vitamine C een antioxidante werking tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C, Caroteen en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Voordelen
Camu Camu ondersteunt de werking van de lever en beschermd tegen leverziekte. Camu Camu is ook in staat om het lichaamsvet te laten afnemen. Camu Camu blijkt in de praktijk ook zijn meerwaarde te hebben bij de bestrijding van een koortslip, veroorzaakt door het herpes-simplexvirus en het Epstein-Barrvirus dat verantwoordelijk is voor de ziekte van Pfeiffer.

Daarnaast hebben wetenschappers ontdekt dat Camu Camu poeder werkzaam is als een natuurlijk antidepressiva. De Amerikaanse voedingsdeskundige en onderzoeker Gary Null heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de behandeling van depressiviteit en kwam tot de conclusie dat Camu Camu poeder een van de meest krachtige middelen is voor dit doel en zelfs een natuurlijker en dus gezonder alternatief kan zijn voor sommige mensen die reguliere antidepressiva slikken.

Vanwege de overheersend zure smaak is de Camu Camu door de plaatselijke bevolking nauwelijks gebruikt als voedingsmiddel. Daarom zijn de onderzoeksresultaten naar de gezondheidsvoordelen beperkt. Desondanks wijzigen beschikbare onderzoeken uit dat Camu Camu voordelen kan bieden bij gewichtsreductie als gevolg van het stimuleren van de stofwisseling en het optimaliseren van de darmflora. Voorts wordt de bloedsuikerspiegel beter gereguleerd na consumptie van een koolhydraatrijke maaltijd.

De Camu Camu blijkt ook over antibacteriële eigenschappen te beschikken. Tenslotte, heeft de bes een positieve invloed op de bloeddruk, de ooggezondheid en de vitaliteit van het zenuwstelsel.