Citroen gemberpoeder biologisch

Citroengemberpoeder

De citroen komt oorspronkelijk uit Noord-India. Rond het begin van de Romeinse tijd, voor het begin van de jaartelling, gebruikten de joden in het Midden-Oosten muskuscitroenen, de eerste voorlopers van de citroen. De Romeinen gebruikten het sap om het aroma van azijn aan te scherpen voor salades en gekruide schotels, en in geneesmiddelen tegen diverse kwalen.
Met de val van het Romeinse, verdween ook de citroen. Maar hij werd opnieuw ontdekt, maar dit keer door de Arabieren, die ze verspreiden in het Midden-Oosten en naar het westen toe tot aan Spanje en Sicilië. De meerwaarde van verse citroenen als middel tegen scheurbuik of als tegengif voor de huidziekte die ermee gepaard ging werd al snel bekend.

De oorsprong van gember is tot op heden onbekend. Wat wel feitelijk is vastgesteld, is dat gember nergens in het wild wordt gevonden en dat de plant al eeuwenlang in India wordt geteeld. De gemberplant heeft zijn internationale bekendheid dan ook te danken aan zijn verspreiding vanuit India.

Spijsvertering
Gember ondersteunt de spijsvertering, omdat gember meer bouwstenen uit de voeding haalt. Dit is het gevolg van de stof zingibain. Er is volgens onderzoek geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat dan zingibain. Zingibain is er voor verantwoordelijke dat er meer voedingsstoffen uit de voeding worden gehaald.

Voordelen
Gember is zuiverend en werkt pijnstillend. Gember heeft een antioxidante werking, is antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftend, ademverfrissend, is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn en impotentie. Kortom gember heeft veel voordelen.

In gember zitten veel medicinaal werkzame stoffen. Gember bevat gingerol, lineol, borneol, zingibain. zingibereen, zingiberol en pheilandreen. In gemberpoeder zit specifiek ook shogaol. In totaal zitten in gember 17 medicinaal werkzame stoffen. Shogaol ontstaat uit gingerol als gevolg van droging. Beiden hebben een pijnstillende werking.

Vitamines en mineralen
De vezelrijke gember is een bron van kalium en magnesium. Maar bevat ook calcium, ijzer, fosfor, natrium, zink, koper, mangaan en selenium. Voorts worden in gember aangetroffen de vitamines B1, 2, 3, 5, 6 en foliumzuur . Tenslotte de vitamines C en E, een aantal verzadigde en onverzadigde vetzuren en het vrijwel complete scala aan aminozuren.

Chinese teksten daterend van ca. 2500 jaar geleden verhalen van gember dat helpt tegen misselijkheid, diarree, maagpijn, kiespijn, koorts, menstruatiepijn , reuma, spierontstekingen en bij het afdrijven van vocht.

De eveneens vezelrijke citroen bevat vitamine C, citroenzuur, choline, flavonoïden en de B-vitamines 1, 2, 3, 6 en foliumzuur. Daarnaast de mineralen calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink en selenium. Choline wordt o.a. gebruikt om lecithine aan te maken, een emulgator die een vetregulerende werking heeft en tegengaat dat cholesterol zich in de aderen vastzet. Citroenzuur is te vinden in iedere lichaamscel en onmisbaar bij de stofwisseling. B vitamines hebben een energieregulerende werking. Terwijl vitamine C en de aanwezige flavonoïden stoffen zijn met een krachtige antioxidante werking tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C, Caroteen en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Ontgifter
Citroen helpt bij het ontgiften van het lichaam dankzij de vitamine C en flavonoïden. Darmen, nieren, lever en gal varen er wel bij. Deze stoffen ontgiften de lever, neutraliseren urinezuur, lossen klompjes kalk op en ook gal- en nierstenen. Ze verlagen de bloeddruk, versterken de bloedvaten en gaan bloedingen tegen. Citroensap stimuleert de darmen en zorgt voor een regelmatige stoelgang. Het is zeer desinfecterend. Het doodt parasieten in de ingewanden en verwekkers van griep en verkoudheid.

Uit onderzoek blijkt dat citroensap ook de bacteriën vernietigt van malaria, cholera, difterie, tyfus en andere dodelijke ziektes. Tangeretine in de citroen helpt tegen hersenaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Citroen bevat ook rutine. Rutine is werkzaam bij oogkwalen, zoals aandoeningen van het netvlies door suikerziekte. Tenslotte werkt citroen ontstekingsremmend.

Gewichtsverlies
Beide ingrediënten hebben eigenschappen die vet en afvalstoffen uit het lichaam verwijderen. Daarom zijn de twee een krachtig duo om gewichtsverlies te ondersteunen.