Gojibessenpoeder biologisch

Gojibessenpoeder

De Gojibes of wolfsbes groeit aan een meerjarige houtachtige struik, de Boksdoorn, die 1 á 2 meter hoog wordt en behoort tot de nachtschade familie. Oorspronkelijk groeit de struik in Azië. De bessen worden al eeuwenlang gebruikt in de Chinese, Mongoolse en Tibetaanse cultuur. Rijpe bessen worden voorzichtig met de hand geplukt i.v.m. de scherpe doorns en omdat de onrijpe bessen niet eetbaar zijn. Gojibessen hebben een subtiele zoete smaak.

Biologisch doorslaggevend
“Vanwege het grote aanbod, is de kwaliteit (Biologisch!) heel erg belangrijk geworden. Door de enorme vraag worden Gojibessen in China tegenwoordig op grote schaal gekweekt en helaas bespoten met zeer veel bestrijdingsmiddelen.”

“Uit een onderzoek van Foodwatch blijkt dat bij meer dan de helft van de monsters van Gojibessen, de gezondheidsgrenzen werden overschreden. Hierdoor lopen consumenten het risico op mogelijke gezondheidsrisico’s.”

In de Traditionele Chinese Geneeskunst wordt de Gojibes aangeraden omdat de bes een lang en gezond leven zou brengen. De bes zou de normale werking van de lever en nieren bevorderen, de bloeddruk verlagen en goed zijn voor de ogen.

De Gojibes heeft invloed op de celvernieuwing,als gevolg van de aanwezigheid van een zeer breed scala aan aminozuren, en zouden het libido verhogen. De Goijibes heeft een positieve invloed op huidaandoeningen als eczeem en beschermt de lever.

Vitamines en mineralen
De Gojibes is vezelrijk, bevat diverse soorten suikers en 21 verschillende mineralen waaronder calcium, ijzer, fosfor, koper, zink en selenium. Selenium ondersteunt de functie van de schilklier, de thermosstaat van het lichaam, en heeft een antikankerwerking. De Gojibes is ook rijk aan de vitamines A, B1, 2, 6, C en E wat dus de positieve werking voor de lever en de ondersteuning van de ooggezondheid verklaart. De B-vitamines zijn energieboosters.

Gojibessen zorgen voor een gelijkmatige afgifte van glucose in de bloedbaan en bevat ook alle mineralen die noodzakelijk zijn bij de glucosestofwisseling, wat de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Dit is onder andere gunstig voor diabetespatiënten.

Aanjager groeihormoon
Gojibessen behoren tot de voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten, wel twee tot vier keer meer dan in bosbessen. Antioxidanten welke gevonden worden in Gojibessen zijn beta-caroteen en zeaxanthine. Beta-caroteen zorgt voor een gezonde en stralende huid. Daarnaast biedt beta-caroteen bescherming tegen verkleuring en beschadiging door UV-straling. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen. Daarbij zouden Gojibessen het enige voedsel ter wereld zijn dat de natuurlijk aanmaak van groeihormoon zou kunnen bevorderen. De aanmaak van groeihormoon neemt naarmate men ouder wordt af, en groeihormoon is in staat om de opgeslagen vetreserves in het lichaam aan te wenden voor energie.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Compleet eiwitprofiel
Gojibessen zijn ze een bron van complete eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam. We hebben ze iedere dag nodig om oude cellen te kunnen vervangen door nieuwe cellen. Het is een proces dat 24/7 doorgaat. Het overgrote deel van de eiwitten uit voeding worden in het lichaam afgebroken tot aminozuren die ons lichaam kan gebruiken om zijn eigen eiwitten aan te maken. Er zijn 8 aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en die we dus moeten opnemen uit ons voedsel. Gojibessen bevatten al deze 8 essentiële aminozuren, waaronder het belangrijke tryptofaan, de voorloper van serotonine. Eiwitrijke voeding draagt bij aan een langer verzadigd gevoel.

Tryptofaan is een belangrijke stof, het is namelijk o.a. de grondstof voor serotonine, ons gelukshormoon. Serotonine is het hormoon dat ook wordt vrijgemaakt als we bijvoorbeeld geknuffeld of gewiegd worden of als we chocola of suiker eten. Dat gevoel wordt dus veroorzaakt door serotonine. Een gebrek aan serotonine staat in direct verband met depressieve gevoelens. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat het lichaam op een verantwoorde manier zelf voldoende tryptofaan aanmaakt. Gojibessen zijn een prima bron van tryptofaan.

Balans
De Gojibes heeft een adaptogen werking. Dit betekent dat het een stof is die het lichaam helpt om zichzelf in balans te brengen. Een adaptogeen kan het immuunsysteem versterken, waardoor men meer weerstand heeft tegen bedreigingen van binnenuit of buitenaf.

In de Chinese geneeskunde werd ervan uitgegaan dat Gojibessen de nieren en bijnieren ondersteunen, waardoor men beter om zou kunnen gaan met stress. Tegenwoordig weten we dat Gojibessen fenylalanine bevatten, een aminozuur dat de bijnieren ondersteunt.

Het is bekend dat Gojibessen een bloedverdunnend effect hebben. Voorzichtigheid is dus geboden als men bloedverdunners gebruikt. Er is ook een contra-indicatie met het medicijn Warfarine, pas daar dus mee op (overleg met de behandelend arts).

Ondanks de voordelen die Gojibessen bieden, is het verstandig om ze met mate te eten als er gevoeligheid aanwezig is voor groente en/of fruit uit de nachtschadefamilie. Er is dan kans dat men gevoelig is voor de lectine. Het voorgesteld maximum gebruik van Gojibessenpoeder is 5 gr. per dag.

NACIDEO Biologisch Gojibessenpoeder is gecertificeerd en gegarandeerd vrij van pesticiden, niet bestraald en GMO-vrij.