Lucumapoeder biologisch

Lucumapoeder

De Lucuma groeit aan de tot 20 meter hoog wordende Lucumo die voorkomt in de dalen van het Andes hooggebergte in Peru, Chili en Ecuador. De Lucuma wordt ook wel “het goud van de Inca’s” genoemd. De smaak wordt omschreven als nootachtig karamel. In Peru is Lucuma de meest gegeten ijssmaak en populairder dan vanille en chocolade.

Smaak
Lucuma’s kunnen rauw gegeten worden, maar meestal worden ze gekookt en gemengd met andere voedingsmiddelen om smaak en zoetheid toe te voegen aan het gerecht. Om Lucumapoeder te produceren, worden de rijpe vruchten grondig gewassen, in kleine stukjes gesneden en volledig gedroogd. De temperatuur blijft hierbij onder de 45°C. De gedroogde vrucht wordt vervolgens zorgvuldig gemalen tot een fijn poeder.

De vroege mens was in de natuur van oudsher op zoek naar vruchten met een zoete smaak. Omdat zoet de manier is van de natuur om te vertellen dat de bron niet giftig en een goede bron van energie is.

De natuurlijke zoetheid van de vezelrijke Lucuma betekent dat het suiker kan vervangen. Lucumapoeder heeft een lage glycemische index en daardoor komt de energie langzaam vrij, zonder de bloedsuikerspiegel dus te laten schommelen.

Vitamines en mineralen
Lucuma bevat o.a. de vitamines B1, 2, 3 en C. Daarnaast is Lucuma rijk aan kalium, calcium, ijzer, fosfor, zink en magnesium. Tenslotte bevat de vezelrijke vrucht carotenen en antioxidanten. Uit caroteen maakt het lichaam vitamine A aan, dat bijdraagt aan een sterk immuunsysteem. De antioxidanten bestrijden de vrije radicalen.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C, Caroteen en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Darmen
Het hoge vezelgehalte van de Lucuma ondersteunt de spijsvertering. Daarnaast dienen de vezels als voedsel voor de darmbacteriën en ondersteunen daarmee de darmgezondheid. Gezonde darmen zijn van groot belang voor o.a. gezonde hart- en bloedvaten.

Van oudsher werd de Lucuma, o.a. door de Inca’s, gebruikt als ontstekingsremmer, oppepper van het immuunsysteem, om de bloeddruk te verlagen (kalium) en als preventie tegen een aantal soorten kanker.