Broccolipoeder biologisch

Boerenkoolpoeder

Broccoli, ook bekend als groene bloemkool, oesterbloemkool, enz., is een kruisbloemige groente, die inheems is aan de Middellandse Zeekust van West-Europa en een koolvariëteit is. Het deel van broccoli dat wordt gebruikt is de groene wrongel, die lekker van smaak is.

Voedingswaarde
Broccoli heeft een hoge voedingswaarde. Volgens analyse bevat elke 100 gram verse broccoli 3,5 tot 4,5 gram eiwit, dat is 3 keer zoveel als bloemkool en 4 keer dat van tomaten. Het bevat ook een verscheidenheid aan vitamines en het gehalte aan verschillende vitamines is hoger dan dat van bloemkool, tomaten, paprika's enz. Bovendien is het gehalte aan mineralen calcium, fosfor, ijzer, kalium, zink en mangaan hoger dan dat van bloemkool. Broccoli is ook rijk aan foliumzuur en vezelrijk, een groente met volledige voedingsstoffen. 
Vezels, het onverteerbare deel van koolhydraten, kunnen helpen het cholesterol te verlagen, de darmgezondheid te bevorderen, de bloedsuikerspiegel te reguleren en te helpen om gewicht te verliezen. Het eten van vezelrijk voedsel kan je helpen om je "vol" te voelen na het eten.

Al deze voedingsstoffen zijn behouden in het gevriesdroogde poeder.

Vitamines en mineralen
Broccoli heeft een zeer hoog vitamine C-gehalte, wat niet alleen gunstig is voor groei en ontwikkeling, maar wat nog belangrijker is, het kan de immuunfunctie verbeteren, de leverontgifting bevorderen, de menselijke lichaamsbouw versterken en de ziekteresistentie verhogen.

Een hoog gehalte aan vitamine C is belangrijk voor het onschadelijk maken van vrije radicalen, verantwoordelijk voor het veroorzaken van celbeschadiging dat kan leiden tot ontsteking en kanker. Vooral bij de preventie en behandeling van maagkanker en borstkanker is het effect van vitamine C bijzonder goed. 

Broccoli is ook een uitstekende bron van vitamine K , wat belangrijk is voor de gezondheid van botten en wondgenezing. Het is ook een zeer goede bron van de B-vitamine foliumzuur, evenals een goede bron van vitamine A , mangaan, kalium en andere B-vitamines.

Broccoli bevat veel van het "wonderelement"-selenium, dat door het tijdschrift "Time" is genomineerd voor de top tien van gezonde voedingsmiddelen. Selenium is van belang bij kankerbestrijding, gaat veroudering tegen, versterkt de immuniteit en bevorderd de groei en ontwikkeling van kinderen. Het helpt ook bij het voorkomen van aandoeningen zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat broccoli molybdeen, magnesium, calcium, zink, ijzer, fosfor en het aminozuur tryptofaan.

Broccoli bevat ook dithiofenolthioketon, dat de enzymen die melanine vormen kan verminderen en de vorming van pigmentvlekken op de huid kan voorkomen.

Broccoli is ook rijk aan sulforafaan. Studies hebben aangetoond dat een stof genaamd sulforafaan in broccoli een sterk antikankereffect heeft, vooral bij borstkanker, rectum-, prostaat-, long- en maagkanker.

Glucosinolaten en acetylcholine
Glucosinolaten komen alleen in grote hoeveelheden voor in broccoli. Ze kunnen helpen bij het afbreken van vetten in het lichaam en voorkomen dat ze de bloedvaten verstoppen. Uit glucosinolaat wordt isothiocynaat gevormd en speelt een rol bij de detoxificatie van gifstoffen in de lever. Er wordt aangenomen dat het een bepaald effect heeft op het voorkomen van hartaandoeningen en sommige vormen van kanker. 

Studies hebben aangetoond dat wanneer mensen erg opgewonden zijn, hun geheugen het sterkst is. De acetylcholine die in de hersenen aanwezig is, is de belangrijkste stof die de opwinding van hersencellen kan stimuleren. Maar naarmate we ouder worden, zal de acetylcholine in de hersenen blijven afnemen. Gebrek aan acetylcholine veroorzaakt niet alleen geheugenverlies en traag denken, het kan in ernstige gevallen ook leiden tot dementie. 
Britse wetenschappers hebben voorgesteld dat het aanvullen van acetylcholine een van de effectievere manieren is om het geheugen te verbeteren. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruitkool bevatten allemaal "acetylcholine", wat het geheugen kan bevorderen.