Erwtenpoeder biologisch

Erwtenpoeder

De erwt is zo’n tien tot twaalfduizend jaar geleden vanuit Zuidwest-Azie aan een flinke wereldwijde opmars begonnen. De erwt is via de Grieken en Romeinen in Europa beland.

Erwten, zijn eigenlijk geen groente, maar een peulvrucht, bevat relatiefveel vitamine K. Daarnaast zit er ook veel vitamine C in de erwt. Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, E en foliumzuur worden ook in ruime hoeveelheden aangetroffen. Voorts bevat het een grote verscheidenheid aan mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, zink, mangaan, magnesium, koper en ijzer. Wat eiwitten betreft, is het aminozuur tryptofaan ruim vertegenwoordigd in de erwt. Erwten staan bekend on hun antioxidante werking tegen vrije radicalen’

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Ondersteunt de gezondheid
In erwten zitten veel fytonutriënten met geneeskrachtige eigenschappen. Het zijn niet alleen vitamine A en E, maar ook de polyfenol coumestrol, wat een fyto-oestrogeen is, dat de kenmerken van oestrogeen imiteert. Coumestrol is een bio-identiek hormoon dat bij vrouwen de overgangsklachten kan verlichten. Verder zijn vertegenwoordigd de polyfenolen Pisumsaponine I en II en pisomosides A en B. Deze polyfenolen komen bijna alleen in erwten voor en dienen o.a. als bescherming tegen parasieten. Verder hebben saponinen een antibacteriële- en antischimmelwerking, wat de erwt beschermt tegen bederf. Sommige saponinen hebben een gunstig effect op de menselijke cholesterolhuishouding en zijn bloedsuikercorrigerend.
Tenslotte zijn erwten rijk aan de fenolverbindingen ferulazuur en cafeïnezuur. Fenolverbindingen en flavonoïden hebben ontstekingsremmende, anti-kanker en immuun versterkende activiteiten.

Diabetes en chemokuurondersteunend
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat erwten op de lange termijn ook het bloedsuikerniveau beter reguleren. Het eten van erwten helpt bij het verlagen van het risico op het krijgen van diabetes. Ook mensen die reeds aan diabetes lijden, hebben baat bij het consumeren van erwten. Alle ontstekingsremmende en oxidatieve stress verlagende fytonutriënten dragen zeker bij aan de positieve eigenschappen van erwten voor de diabetes type 2-patiënt.

Erwten bevatten ook een grote hoeveelheid van de carotenoïden luteïne en zeaxanthine , waarvan bekend is dat ze de zicht- en ooggezondheid bevorderen.

Oxidatieve stress en ontstekingen kunnen maagkanker veroorzaken. Omdat erwten beide tegengaat zijn erwten een geweldig goed preventief middel tegen deze kankersoort (coumestrol speelt hier een belangrijke rol in). Het past daarom in een chemokuurondersteunend dieet. Oxidatieve stress wordt o.a. veroorzaakt door roken, medicijngebruik, overmatig alcoholgebruik, te veel sporten, te lang zonnebaden, obesitas en hypoglykemie.

Eiwitrijk
Een van de opvallendste aspecten van erwten is de grote hoeveelheid aan proteïne en vezels. Hierdoor vindt er een zeer goede en gelijkmatige vertering plaats. Met proteïne en vezels wordt de snelheid van vertering van koolhydraten gereguleerd. Het gevolg is een meer stabiel bloedsuikerniveau.

NACIDEO erwtenpoeder begint met biologisch geteelde gele erwten, Pisum sativum ssp. arvense, bekend als veld- of droge erwten. Deze onderscheiden zich van de doperwten (Pisum sativum ssp. Hortense) door hun gladde oppervlak. Na de oogst worden de erwten geselecteerd, schoongemaakt en vloeibaar gemaakt. Het eiwit wordt gewonnen door middel van een dubbel scheidingsproces. Het zuivere eiwitvloeistof wordt afgegoten en vervolgens gezuiverd. Het wordt daarna gedroogd, gezeefd, geïnspecteerd en verpakt voor verzending. 

NACIDEO biologische erwtproteïnepoeder heeft een eiwitgehalte van ten minste 80%, en bevat alle acht essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kunnen niet gemaakt worden door het menselijk lichaam en moeten worden verstrekt door onze voeding.

Spierbehoud
De relatie tussen eiwitinname en groei of behoud van spiermassa is duidelijk vastgesteld. Via het mechanisme van eiwitsynthese, waarbij m.b.v. aminozuren wordt gezorgd voor herstel en ontwikkeling van spiereiwit dat bijdraagt aan het uithoudingsvermogen en kracht bij o.a. atleten.