Maispoeder biologisch

Maispoeder,maismeel

Mais, een graansoorten, dat wordt gegeten als een groente, is afkomstig uit Midden Amerika (Mexico). De Olmeken en de Maya´s hadden mais vrijwel dagelijks op het menu staan. Ook de Indianen in Noord Amerika kenden mais

De soorten voedingsstoffen in mais is sterk afhankelijk van het ras. Als wordt uitgegaan van de meest geconsumeerde en waar ook ons Biologisch maispoeder (maismeel) van gemaakt is, dan treffen we vitamine B3, B5 en B6 aan. Ook de vitamines A en C zijn vertegenwoordigd in de maiskolf en een klein beetje vitamine E. Mais bevat hiermee verschillende antioxidanten welke vrije radicalen neutraliseren.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Magnesium en kalium, beiden hebben een ontzurende werking, zit het meest in mais, evenals het mineraal mangaan. Voor koper en ijzer geldt dat er van beiden 6% van de ADH in een maiskolf zit. Mais bevat daarnaast zink, calcium en fosfor. Overige mineralen hebben allemaal lagere percentages dan 3% van de ADH.

Zetmeelrijk
Mais wordt als gezond beschouwd, omdat het een natuurlijk zetmeelrijk product is. In natuurlijke zetmeelproducten zitten veel vezels. Als deze vezels regelmatig gegeten worden werken ze preventief tegen diabetes, hart -en vaatziekten en sommige typen kanker. Vanwege de hoeveelheid zetmeel, vult mais snel. Daardoor kan het opnemen van mais in een terugkerend voedingspatroon obesitas voorkomen. Vezelrijke producten stimuleren daarnaast de spijsvertering en voorkomen tal van problemen zoals constipatie en indigestie.

Hoge bloeddruk
Mais is met name gezond door het grote aantal vezels en fytonutriënten die in de maiskolf schuil gaan. De combinatie van fytonutriënten geeft extra gezondheidsvoordelen. Fytonutriënten in de maiskolf stimuleren de aanmaak van angiotensine I converterend enzym (ACE) een glycoproteïne dat de kans op het krijgen van hoge bloeddruk verlaagt. Fytonutriënten is mais zijn Anthocyaninen (geheugen), Betacaroteen (weerstand), Hydroxykaneelzuur en zijn derivaten Ferulazuur (antikanker) en Caffeïnezuur (antikanker). Daarnaast Luteïne, Syringazuur, Protocatechuzuur, Vanillinezuur en Zeaxanthine.

Ooggezondheid
Mais ondersteunt niet alleen de ooggezondheid door de aanwezigheid van luteïne en zeaxanthine, maar bevorderd ook, door het hoge vezelgehalte, de spijsvertering. Vezels verlagen de kans op darmkanker. Vezels zorgen er ook voor dat de bloedsuikerspiegel niet overdreven veel fluctueert, omdat het eten gelijkmatiger verteerd wordt. Een voordeel voor diabetespatiënten. Daar komt bij dat vitamine B1, B5 en B11 plus de proteïne in mais ook positieve effecten heeft voor de bloedsuikerspiegel.

Pannenkoeken
Wanneer je van bakken houdt is het een goed idee om koekjes en cakes voor een deel of geheel te maken van maispoeder. Pannenkoeken gemaakt van 50% maispoeder zijn anders van smaak, maar een stuk gezonder.

Maïs bevat gluten, maar de gluten in maïs veroorzaken geen voedselintoleranties ( Coeliakie) en wordt daarom beschouwd als een glutenvrij product.