Pastinaakpoeder biologisch

Pastinaakpoeder

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en West Azië (Kaukasus) en heeft een anijsachtige smaak. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd. De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel.

Voedingswaarde
De vezelrijke pastinaak bevat de wateroplosbare vitamines B en C en de vetoplosbare vitamines E en K. Ook de mineralenhuishouding is bij de pastinaak op orde. Zo bevat pastinaak kalium, calcium, magnesium, fosfor, koper, ijzer, mangaan (bevorderd de enzymproductie), selenium en zink. De pastinaak bevat coumarine en focucoumarine om zichzelf te beschermen tegen parasieten. Beiden stoffen zijn vocht afdrijvend en kunnen bij de mens van meerwaarde zijn bij nier-, blaasproblemen en reumatische klachten.

Beschermt de gezondheid
Wetenschappelijke onderzoeken uit Engeland laten zien dat pastinaak een ontstekingsremmende, antischimmel- en antikankerwerking heeft bij darmkanker en acute lymfatische leukemie.

Het aanwezige foliumzuur in de pastinaak kan bescherming bieden tegen dementie, hartziekten en osteoporose. De vitamine C stimuleert de productie van collageen en versterkt daarmee het bindweefsel in het lichaam, ondersteunt de weerstand, de ooggezondheid en fungeert als antioxidant die vrije radicalen bestrijden. De aanwezige vezels voorkomen een sterk schommelende bloedsuikerspiegel. Kalium heeft een bloeddrukregulerende werking.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.