Preipoeder biologisch

Preipoeder

Prei was reeds bij de vroege Egyptenaren, ruim 4000 jaar geleden, al een gewaardeerde groente, die later door de Romeinen is meegenomen en verspreid in het omvangrijke grondgebied welke zij veroverd hadden. De prei behoort tot de familie van de Allicae, waartoe ook de ui en de knoflook behoren. Voor het Biologisch preipoeder van NACIDEO is gebruik gemaakt van de zowel de witte als de groene delen van de plant.

Vitamines en mineralen
De Biologische prei is voedingsstoffenrijk en kent vele gezondheidsvoordelen. Zo bevat de prei vitamine A, B1, B2, B6, C, E en K. De preiplant is vezelrijk en een bron van foliumzuur. Vanzelfsprekend bevat de preiplant ook de nodige mineralen zoals kalium, mangaan, magnesium, calcium, fosfor, zwavel, ijzer, zink, koper en selenium. Waarbij opgemerkt, dat de meeste mineraalzouten zich bevinden in het groene bladgedeelte. Daarnaast bezit de preiplant nog de nodige carotenoïden, luteïne, zeaxanthine en goed opneembare omega-3 vetzuren. Omdat de prei behoort tot dezelfde familie als de ui en de knoflook, komt ook de stof allicine in prei voor. Allicine is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak en geur van de groente.

Recent onderzoek doet vermoeden dat allicine een natuurlijk antibioticum is, die gunstige effecten zou hebben bij MRSA-besmetting .

De aanzienlijke hoeveelheid zwavel dat in prei wordt gevonden speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van de antioxidant- en ontgiftingssystemen van ons lichaam en de bij vorming van bindweefsel.

Helpt de gezondheid
In prei vinden we ook een indrukwekkende concentratie aan polyfenolen met een antioxidante werking zoals kaemferol. Deze polyfenolen spelen een directe rol bij het beschermen van de bloedvaten en bloedcellen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen. Het totale polyfenolgehalte (TPC) van prei is gemiddeld ongeveer 33 milligram galluszuurequivalenten (GAE) per 100 gram vers eetbaar gedeelte. Daarentegen is de TPC van rode paprika gemiddeld 27 milligram en van wortels 10 milligram. Prei is daarmee een zeer waardevol voedingsmiddel op het gebied van deze antioxidante fytonutriënten en bieden daarom belangrijke cardiovasculaire voordelen net als tegen laaggradige chronische ontstekingen (LCO). LCO’s liggen ten grondslag aan o.a. atherosclerose, type 2 diabetes, obesitas, reumatoïde artritis, verschillende soorten kanker en allergische luchtwegontstekingen.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.