Spinaziepoeder biologisch

Spinaziepoeder

Spinazie, een snelgroeiend bladgewas, van zaad tot oogst in 6 weken, komt oorspronkelijk uit Iran vandaan en is via Spanje in Europa beland.

Spinazie is rijk aan de vitamines A, B2, B6, B9, C, E, K en foliumzuur wat bijdraagt aan een goede kwaliteit van het bloed en bloeddruk, stevige botten, een gezonde huid en energiestofwisseling en een goede weerstand door de antioxidante werking tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Spinazie helpt tegen een grote variëteit aan ziekten. Zo kan aderverkalking tegen worden gegaan met het eten van spinazie. De grote hoeveelheid anitoxidanten in spinazie waaronder selenium, zink, mangaan en de vitamines A, C en E helpen tegen oxidatieprocessen waar ook de oorzaak van aderverkalking onder valt.

Mineraalrijk
Spinazie is rijk aan een breed spectrum van mineralen zoals mangaan, magnesium, ijzer, calcium, kalium, koper, jodium, fosfor, zink en selenium. Spinazie is een rijke eiwitbron(tryptofaan) en vezelrijk wat weer goed is voor de darmen.

Alle vitaminen en mineralen versterken het immuunsysteem waardoor men beter gevrijwaard wordt van ziektes. Gifstoffen, zoals zware metalen, worden sneller afgevoerd uit het lichaam als er regelmatig spinazie gegeten wordt dankzij het aanwezige chlorofyl (bladgroen).

Voorkomen
Daarnaast beschikt spinazie, met name Biologische, over een breed scala aan fytonutriënten en carotenen zoals luteïne en zeaxanthine met een antioxidante werking, om zichzelf te beschermen tegen ziekteverwekkers. Bij consumptie beschermen deze fytonutriënten op hun beurt de mens tegen ziektes als kanker. Wetenschappers constateerden o.a. dat spinazie bijdraagt aan het voorkomen van prostaatkanker en bij voldoende consumptie ook borstkanker kan voorkomen.

Sporters en ouderen
Spinazie ondersteunt ook de ooggezondheid door bescherming te bieden tegen staar en Leeftijdgebonden Macula Degeneratie (LMD). Aandoeningen welke zich vaak op oudere leeftijd openbaren.

Sterke botten, zeker voor sporters en ouderen, worden bevorderd met de consumptie van spinazie vanwege de extreem hoge aanwezigheid van vitamine K. Vitamine K activeert namelijk de productie van osteocalcine. De stof die samen met calcium zorg draagt voor botnaamaak.

Tenslotte overdrijf het gebruik van nitraatrijke groenten zoals spinazie niet. Alleen de hoeveelheid maakt het vergif (Dosis sola facit venenum) zei Paracelsus eeuwen geleden al. In Biologische groenten zit ongeveer de helft minder aan nitraat dan in gangbaar geteelde groenten.