Wortelpoeder biologisch

Wortelpoeder

Wortelpoeder heeft enkele voordelen in vergelijking met wortelen. Op het gebied van betacaroteenopname door de lever is wortelpoeder namelijk beter dan vers wortelsap. Ten eerste wordt het veel sneller opgenomen. Ten tweede is het gezonder dan wortelsap. Ten derde is het een prima manier om aan genoeg natuurlijke vitaminen en mineralen te komen. Wortelpoeder biedt allerlei voordelen ten opzichte van verse wortels maar het zal de wortel nooit volledig kunnen vervangen.

Biologisch is van groot belang, omdat wortelen behoren tot de 13 meest bespoten groenten, omdat zij gevoelig zijn voor schimmels en ook insecten hebben een voorkeur voor wortels.

Oogfunctie
Wortelen ondersteunen de functie van de ogen als gevolg van de hoge concentratie aan bètacaroteen. Bètacaroteen kan in de lever naar behoefte van het lichaam omgezet worden in vitamine A. Vitamine is op zijn beurt weer nodig voor een goede weerstand. Daarnaast speelt vitamine A een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid, ogen, tandvlees en haar.

Van wortelen is inmiddels bekend dat het helpt bij het voorkomen van nachtblindheid, infecties, insulineresistentie, prostaatvergroting (vaak plassen), hart- en vaatziekten (35%), verhoogde bloeddruk en kanker. Wortelen ondersteunen tenslotte het functioneren van de longen, het geheugen, de werking van de lever, het bindweefsel en de botdichtheid. Bij moeders die borstvoeding geven stimuleren wortelen de melkstuwing.

Bètacaroteen en pectine komen in grote hoeveelheden in wortelen voor. Het werkt vaatverwijdend en verlaagt de bloeddruk. Het verlaagt tevens de hoeveelheid ongezond cholesterol in het bloed. Zo verminderen ze het risico op hart-, en vaatziekten. Ook het risico op kanker wordt minder, doordat de antioxidanten (bètacaroteen) de schade aan de cel helpt te voorkomen.

Vitamines en mineralen
Naast bètacaroteen bevatten wortels ook flink wat Vitamine A, B1, B2, B6 , C, E en K. Verder zitten ze vol met vezels, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, jodium, koper en zink. B-vitamines spelen een rol bij de opbouw van het immuunsysteem, ontstekingen, spijsvertering, zenuwstelsel en hormoonhuishouding. Vitamine C versterkt het immuunsysteem en het bloedvatensysteem waarmee het hart- en vaatziekten voorkomt. Kalium speelt een rol tegen botontkalking en ondersteunt de calciumbalans. Hierdoor verkleint de kans op een beroerte, wordt het vaatsysteem versterkt en het risico op hart- en vaatziekten verkleint.

De vezels in wortelen zijn vooral goed voor een gezonde darmflora. Daarbij reguleren de vezels ook de bloedsuikerspiegel zodat deze gebalanceerd is en pieken worden voorkomen.

Darmen en lever
Met de consumptie van wortelen worden wormen verdreven uit de ingewanden. Voorts ontspant het de darmen en verlicht winderigheid, opgeblazen gevoel en indigestie. Het wordt ingezet bij trage leverwerking, alcoholkater en ontgifting en het opruimen van gifstoffen. Het helpt schade aan de lever door koffie, drugs, alcohol en medicijnen te voorkomen.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat wortelen de volgende aandoeningen kunnen tegen gaan:

  • Aften
  • Alzheimer
  • Bloedvergiftiging
  • Colitis (dikke darmontsteking)
  • Insomnia (slapeloosheid)
  • Leverziekten
  • Nierontsteking
  • Obesitas
  • Pijn bij het urineren
  • Tandvleesziekten

Vrije radicalen
Wortelen zijn rijk aan antioxidanten (caroteen) en daardoor van belang bij het onder controle houden van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden. Vooral voor 50-plussers en sporters is het gezond om één à twee keer in de week wortels te eten.

Oer Hollands
Wortelen zijn oranje omdat Nederlandse boeren in de 17e eeuw een eerbetoon wilden brengen aan Willem van Oranje. Ze kweekten daarom speciaal oranje wortelen door een lokale gele wortel te kruisen met een Afrikaanse rode wortel. Mensen over de hele wereld begonnen de kleur oranje te prefereren boven de paarse kleur die de wilde wortel van oorsprong heeft. In 1721 is de oranje Hoorn wortel voor het eerst beschreven. Deze werd geteeld rond de Noord-Hollandse plaats Hoorn. Alle gekweekte oranje wortels ter wereld, stammen allemaal af van deze van origine Nederlandse wortel.