Yaconpoeder biologisch

Yaconpoeder

De yacon, grondappel of zonnewortel is een ver familielid van de zonnebloem. De Yungas, een warm vochtig gebied aan het oosten van de Andes, is de oorsprong van deze plant. Van Colombia tot in noord Argentinië groeit de yacon met de zoete, knisperfrisse naar verse appel of watermeloen neigende wortelknollen, die qua uiterlijk lijken op die van de dahlia of bataat. In de Andes groeit de yacon op 2000 – 3400 meter hoogte. Iin de negentiende eeuw werden yacon naar Europa gebracht.

Vezelrijk
Yacon bevat inuline en bestaat grotendeels uit water en fructo-oligosaccharide, ook bekend als FOS. Dat klinkt als een suiker, maar wordt niet opgenomen door het lichaam. Ons lichaam kent namelijk geen enzym om inuline c.q. FOS te verteren.

Omdat zowel de inuline als de FOS niet verteerd worden en wel zoet smaken, is yacon een manier om af te vallen. De yacon is een uitstekend alternatief als zoetstof en dus ook een middel tegen diabetes vanwege haar zeer lage glycemische waarde (ruim minder dan 50).

Prebioticum en darmen
Vanwege de onverteerbaarheid van inuline en FOS, wordt yacon gezien als een uitstekend prebioticum dat een positief effect heeft op ons immuunsysteem en de weerstand tegen infecties en allergische reacties verhoogt. Beiden zijn in staat om gezonde bacteriegroei te stimuleren en de schadelijke en toxische bacteriegroei in onze darmen af te remmen. Daarmee is Yacon goed voor de ontwikkeling van de darmflora, het zorgt voor toename van bifidobacteriën. Het zou (daarom) ook darmkanker voorkomen.

Het gehalte aan polyfenolen is tamelijk hoog (200 mg/100 gr rauw), net als het antioxidant chlorogeenzuur (stimuleert de vetverbranding en de energiestofwisseling in de hersenen). Polyfenolen hebben een ontstekingsremmende en een antikanker werking. Flavonoïden en anthocyanen beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en zorgen voor een daling van LDL- cholesterol, waardoor minder arteriosclerose optreedt.

Vrije radicalen
Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

Wetenschappelijke studies hebben daarnaast verbanden gelegd met verlagen van cholesterolgehalte en hogere fysieke weerstand. In Peru wordt yacon ook gebruikt als middel tegen rachitis en, meer algemeen, als middel tegen lever- en nieraandoeningen en bij spijsverteringsstoornissen tenslotte zou yacon helpen als huidverjongingsmiddel.

Vitamines en mineralen
De yacon is een vezel- en eiwitrijke (voornamelijk tryptofaan) wortelknol met een hoog percentage inuline. Mineralen welke in de yacon aanwezig zijn, kalium wat goed is voor o.a. de bloeddruk, calcium, fofor, ijzer, koper, zink en mangaan. In yacon vinden we de volgende vitamines A, B1, B2, B3 en C.

Yaconpoeder bevat enorm veel gezonde voordelen, maar daarnaast is het ook te gebruiken ter vervanging voor suiker. De smaak neigt nog het meeste naar een mix tussen een zoete appel met karamel. Yaconpoeder is wel zeer vatbaar voor vocht. Zodra het in aanraking komt met vocht of een combinatie met vocht, licht en lucht, zal het poeder snel hard worden en gaan klonteren. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit en de smaak.

Yaconpoeder dient daarom bewaard te worden in een goed luchtdicht af te sluiten glazen pot op een droge, donkere koele plek.