Ashgawandhapoeder biologisch

Boerenkoolpoeder

Ashwagandha (Withania somnifera) is een oud geneeskrachtig kruid met meerdere gezondheidsvoordelen.

Het kan angst en stress verminderen, depressies helpen bestrijden, de vruchtbaarheid en testosteron bij mannen stimuleren en zelfs de hersenfunctie versterken.

Suppletie met Ashwagandha kan een gemakkelijke en effectieve manier zijn om jouw gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Ashwagandha is een kruid dat geclassificeerd is als een adaptogeen. Adaptogenen zijn kruiden die hun functie kunnen aanpassen naar de specifieke behoeften van het lichaam. Bij het ontstaan van bijvoorbeeld stress, zal de balans tussen de hormonen worden verstoord. Deze verstoring wordt meteen opgemerkt door de adaptogenen. En er wordt ingegrepen door de verhoging van ongewenste hormonen te blokkeren. Daardoor hebben ze allemaal soortgelijke resultaten op het gebied van gemoedstoestand (angst, vermoeidheid, lusteloosheid), hormonen, libido, testosteron en andere gunstige effecten die te maken hebben met onze hormoonbalans.
Zeker in de huidige tijd, vol prikkels en stress, worden adaptogenen steeds belangrijker voor de gezondheid en het welzijn.

Ashwanganda verlaagt het cortisol en verhoogt de immuniteit tegen stress. Daarnaast heeft het een versterkende, ontstekingsremmende en rustgevende werking. Ashgwanda is rijk aan ijzer.

Ashwagandha biedt ook tal van andere voordelen voor lichaam en hersenen. Het kan bijvoorbeeld de hersenfunctie stimuleren, de bloedsuikerspiegel en cortisolspiegels verlagen en symptomen van angst en depressie helpen bestrijden.


Een oeroud geneeskrachtig kruid

Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden in de Ayurveda, een vorm van alternatieve geneeskunde gebaseerd op Indiase principes van natuurlijke genezing. Het wordt al meer dan 3.000 jaar gebruikt om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren.

Ashwagandha betekent in het  Sanskriet “de geur van het paard”, wat verwijst naar zowel de unieke geur als het vermogen om kracht te vergroten. De botanische naam is Withania somnifera , maar is ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder Indiase ginseng en winterkers. De ashwagandha-plant is een kleine struik met gele bloemen die afkomstig is uit India en Noord-Afrika. Extracten of poeder van de wortel of bladeren van de plant worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen.

Veel van de gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan de hoge concentratie withanoliden, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen en tumorgroei bestrijden (bron).

 

Ashwagandha heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen en verschillende positieve eigenschappen. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat ashwagandha celveroudering tegengaat. Het gaat veroudering tegen door bescherming te bieden tegen oxidatieve stress  en laaggradige ontsteking.

Ashwagandha  doet echter nog veel meer: 

Ashwagandha kan heel wat ondersteuning bieden in drukke periodes, waar het niet altijd gemakkelijk is om tot rust te komen. Bij chronische stress kunnen adaptogenen, zoals Ashwagandha, goed helpen om je lichaam en geest te versterken.

Dosering
Het wordt aanbevolen om Ashwagnadha niet langer dan 3 maanden aaneengesloten te gebruiken en niet meer dan 2 gram per dag. Zwangere vrouwen wordt het gebruik van Ashwagandha ontraden.