Home » Ashgawandhapoeder biologisch

Ashgawandhapoeder biologisch

Boerenkoolpoeder

Ashwagandha is een oud geneeskrachtig kruid met meerdere gezondheidsvoordelen.

Het kan angst en stress verminderen, depressies helpen bestrijden, de vruchtbaarheid en testosteron bij mannen stimuleren en zelfs de hersenfunctie versterken.

Suppletie met Ashwagandha kan een gemakkelijke en effectieve manier zijn om jouw gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Ashwagandha is een kruid dat geclassificeerd is als een adaptogeen. Adaptogenen zijn kruiden die hun functie kunnen aanpassen naar de specifieke behoeften van het lichaam. Bij het ontstaan van bijvoorbeeld stress, zal de balans tussen de hormonen worden verstoord. Deze verstoring wordt meteen opgemerkt door de adaptogenen. En er wordt ingegrepen door de verhoging van ongewenste hormonen te blokkeren. Daardoor hebben ze allemaal soortgelijke resultaten op het gebied van gemoedstoestand (angst, vermoeidheid, lusteloosheid), hormonen, libido, testosteron en andere gunstige effecten die te maken hebben met onze hormoonbalans.

Ashwanganda verlaagt het cortisol en verhoogt de immuniteit tegen stress. Daarnaast heeft het een versterkende, ontstekingsremmende en rustgevende werking. Ashgwanda is rijk aan ijzer.

Ashwagandha biedt ook tal van andere voordelen voor lichaam en hersenen. Het kan bijvoorbeeld de hersenfunctie stimuleren, de bloedsuikerspiegel en cortisolspiegels verlagen en symptomen van angst en depressie helpen bestrijden.


Een oeroud geneeskrachtig kruid

Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden in de Ayurveda, een vorm van alternatieve geneeskunde gebaseerd op Indiase principes van natuurlijke genezing. Het wordt al meer dan 3.000 jaar gebruikt om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren (bron).

Ashwagandha betekent in het  Sanskriet “de geur van het paard”, wat verwijst naar zowel de unieke geur als het vermogen om kracht te vergroten. De botanische naam is Withania somnifera , maar is ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder Indiase ginseng en winterkers. De ashwagandha-plant is een kleine struik met gele bloemen die afkomstig is uit India en Noord-Afrika. Extracten of poeder van de wortel of bladeren van de plant worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen.

Veel van de gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan de hoge concentratie withanoliden, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen en tumorgroei bestrijden (bron).

 

Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Een reageerbuisstudie wees uit dat het de insulinesecretie verhoogde en de insulinegevoeligheid in spiercellen verbeterde (bron).

Ook hebben verschillende studies bij mensen gesuggereerd dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij zowel gezonde mensen als mensen met diabetes ( bron , bronbronbron).

 

 

Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.