Fenegriekpoeder biologisch

Boerenkoolpoeder

Fenegriek (trigonella foenum graecum) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie dat onder meer groeit in het middellandse zeegebied. De Romeinen haalden het kruid bij de oude Grieken en noemden het 'foenum-graecum' (Grieks hooi). Maar Fenegriek werd daarvoor al langer gecultiveerd. Men vermoed dat het zo rond 5000 jaar geleden voor het eerst werd verbouwd in huidig Irak.

Van fenegriek worden de zaden en de bladeren, zowel gedroogd als vers, gebruikt in de keuken. Fenegriek poeder heeft een kruidige, bittere smaak en een mosterdachtige nasmaak. Het wordt gebruikt als specerij, vooral gekend als ingrediënt in curry. Vandaag de dag is het een typisch Indiaas kruid met zijn eigen bijzondere smaak. In de indiase keuken is gemalen fenegriekzaad heerlijk in kerriesaus en in vleesmarinades. Ook is het een veel gebruikte mosterdvervanger in mayonaise. Fenegriekzaadjes zijn heerlijk in salades, groenteschotels, bij vlees en vis en als smaakmaker in gebak en brood.

Voedingswaarde
Fenegriekzaden zijn een rijke bron van voedingsstoffen. Fenegriek bevat eiwitten, voedingsvezels, B-vitamines en voedingsmineralen, met name mangaan, ijzer en koper. Fenegriekzaad heeft een gunstig effect op de spijsvertering.