Kurkumapoeder kiemarm biologisch

Boerenkoolpoeder

Biologische kurkuma poeder is een poeder dat onder veel verschillende namen bekend staat (onder meer koenjit, koenier, tumeric en curcuma). Het wordt gewonnen van de wortel van de Curcuma Longa plant, die oorspronkelijk uit India afkomstig is. Kurkuma is familie van de gember.

Curcuma poeder of kurkuma longa poeder wordt met name gebruikt in Indiase gerechten, maar wordt inmiddels ook als supplement en superfood verkocht. Niet voor niets: het poeder is rijk aan onder meer kalium, natrium en curcumine. In India staat turmeric poeder bekend als het “heilige poeder”.
In kurkuma zijn verschillende verbindingen tussen werkzame stoffen aanwezig die de naam curcuminoïden hebben gekregen. Curcumine bevat veel antioxidanten en wordt gezien als de belangrijkste verbinding die zorgt voor positieve eigenschappen die in kurkuma aanwezig zijn.

Kurkuma poeder gezond
Kurkumapoeder heeft verschillende voordelen voor het menselijk lichaam en kan een nuttig bestanddeel zijn van het dagelijkse (of wekelijkse) voedingspatroon. Het sterke antioxidant curcumine beschermt het lichaam tegen vrije radicalen, die schade aan weefsel en cellen kunnen aanrichten.

Het aanrichten van schade door vrije radicalen heet ‘oxidatieve stress’. Kurkuma kan helpen de vrije radicalen te beteugelen, wat onder meer veroudering tegengaat. Ook kan kurkuma de darmwerking bevorderen en zorgen voor soepelere gewrichten.

Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.