Paardebloemwortel

Aan de alom bekende paardenbloem worden vele voedings- en gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo is de paardenbloem rijk aan de vitamines A, C en K, bevat het foliumzuur, calcium en kalium.

Gezondheidsvoordelen van paardenbloemen

Paardenbloemen zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, maar bevatten ook verbindingen die gezondheidsproblemen kunnen helpen voorkomen. Helaas besteden wetenschappers niet veel aandacht aan wilde kruiden en planten. 

Er is meer onderzoek nodig om te bevestigen wat paardenbloemen allemaal kunnen doen. "Toch wijst onderzoek op verschillende voordelen van paardenbloemen," wordt er gezegd.

 • Leveren antioxidanten
  Paardenbloemen bevatten verschillende soorten antioxidanten in de wortels, bladeren en bloemen. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen - moleculen die de lichaamscellen kunnen beschadigen en ervoor kunnen zorgen dat men sneller veroudert.
 • Verminderd ontstekingen
  Chronische ontstekingen in het lichaam spelen een rol bij een lange lijst van ernstige gezondheidsproblemen, waaronder kanker en hartaandoeningen. Eén manier om gezond te blijven is door voedingsmiddelen te eten die ontstekingen tegengaan.  Laboratoriumonderzoeken hebben aangetoond dat verbindingen in deze planten ontstekingen kunnen verminderen.
 • Bloeddruk beheren
  Paardenbloemen zijn rijk aan kalium, waardoor ze een natuurlijk diureticum zijn. Diuretica worden vaak gebruikt om hoge bloeddruk onder controle te houden.
 • Bloedsuiker onder controle
  Paardenbloem wordt wereldwijd gebruikt als een natuurlijke manier om diabetes type 2 onder controle te houden. Onderzoekers zijn dat verband nog aan het onderzoeken, maar dierstudies suggereren dat de verbindingen in paardenbloemen kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met diabetes.
 • Cholesterol verlagen
  Het verlagen van cholesterol is een belangrijke stap in het verminderen van het risico op hartaandoeningen. Uit dierstudies is gebleken dat extracten van paardenbloemwortels en -bladeren het cholesterolgehalte op natuurlijke wijze kunnen verlagen.