Piperine

Piperine is een alkaloïde die zwarte peper (Piper nigrum) zijn scherpte geeft. Piperine kan helpen om de beschikbaarheid van belangrijke voedingsstoffen te vergroten. Het kan ook nuttig zijn voor aanvullende doeleinden, zoals ondersteuning voor gewichts- en stressbeheer.

Curcumine maakt slechts ongeveer 5% uit van kurkuma, vergelijkbaar met zwarte peper waar het actieve ingrediënt, piperine, ook ongeveer 5% van de specerij uitmaakt. Piperine is verantwoordelijk voor de rijke smaak van zwarte peper en helpt het metabolisme van geneesmiddelen te remmen. De lever ontdoet zich bijvoorbeeld van vreemde stoffen door ze in water oplosbaar te maken, zodat ze kunnen  worden uitgescheiden, en piperine kan dit proces remmen zodat curcumine niet wordt uitgescheiden.

 Dit verklaart hoe piperine kan helpen om de biologische beschikbaarheid van curcumine te vergroten. Met slechts 1/20 theelepel of meer zwarte peper wordt de biologische beschikbaarheid van kurkuma ca. 20x verbeterd en worden de voordelen van kurkuma verder versterkt.

Gezondheidsvoordelen van piperine

 • Ondersteuning bij stressmanagement
  Piperine verhoogt de productie van adrenaline en andere catecholaminen, waardoor het nuttig zou kunnen zijn bij het beheersen van tijdelijke stress. Dit gebruik van piperine wordt vaak gecombineerd met  vitamine C.
 • Ondersteuning bij gewichtsbeheersing
  Piperine heeft mogelijk thermogene eigenschappen die de basale stofwisseling van het lichaam verhogen. Deze eigenschappen kunnen nuttig zijn bij het behouden van een gezond gewicht.
 • Biologische beschikbaarheid verhogen
  Belangrijke voedingsstoffen die piperine gemakkelijker opneembaar maken zijn onder andere bètacaroteen, curcumine, selenium en vitamine B6. Het kan ook de assimilatie van aminozuren verbeteren.
 • Bijkomende voordelen
  Piperine kan andere voordelen bieden zoals ondersteuning van de spijsvertering en het behoud van gezonde ademhalingspatronen. Het kan ook helpen bij gewrichtsaandoeningen en maagzweren.