Chagapoeder biologisch

Chagapoeder,Innotus obliquus

De Chaga (Innotus obliquus) groeit oorspronkelijk in de koude, noordelijke gebieden van Rusland, Finland, het noordoosten van China en Canada en is ook in Nederland inheems. In Nederland wordt de zeldzame Chaga, Berkenweerschijnzwam genoemd en groeit in de vorm van knollen als boompaddenstoel op berken. De Chaga is geen eetbare paddenstoel en wordt door de oorspronkelijke bewoners van Scandinavië en Rusland als thee gedronken door hem te begieten met heet water en lang (ca. 45 min.) te laten trekken of als koffievervanger gebruikt.

Voor de productie worden de paddenstoelen door ervaren paddenstoelenverzamelaars in het wild verzameld en meteen na de oogst gedroogd en fijn vermalen.

Vitamines en mineralen
De Chagapaddenstoel staat volop in de belangstelling vanwege de vele potentiële gezondheidsvoordelen. De paddenstoel is rijk aan vele vitamines, mineralen en voedingstoffen. Zo worden er aangetroffen ‎een breed pallet aan aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten. Voorts bevat de vezelrijke Chaga veel verschillende B vitamines en vitamine D‎, polysachariden en triterpenen. Tenslotte is de paddenstoel rijk aan mineralen zoals calcium, cesium, ‎ijzer, ‎kalium‎, ‎koper, magnesium, mangaan, rubidium‎, selenium‎ en ‎zink‎.

Vrije radicalen
De Chagapaddenstoel heeft een krachtige antioxidante werking tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn bijproducten die dagelijks ontstaan bij o.a. de normale stofwisseling. Het ontstaan is niet te voorkomen. Deze vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan het DNA, ze tasten de celmembranen aan, ze beschadiging enzymen en ze maken dwarsverbindingen in collageen vezels. Hierdoor verliest weefsel zijn soepelheid. Dit wordt goed zichtbaar bij de ouder wordende huid maar gebeurt ook in het lichaam en maakt zo bloedvaten stugger en hierdoor meer kwetsbaar. Vrije radicalen worden uitgeschakeld door stoffen als Vitamine C en E, Caroteen, Selenium en Glutathion. Helaas kan de schade veroorzaakt door vrije radicalen niet meer ongedaan gemaakt worden.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de Chaga al ruim 4500 jaar ingezet als geneesmiddel. De Chaga, wordt dan vaak ingezet bij tumoren, net als andere eetbare paddenstoelen. De Chaga kent een antitumor werking en zet aan tot celdood van uitsluitend woekerende cellen vanwege de in grote hoeveelheden aanwezige polysachariden en triterpenen. De Chaga heet ook een antivirale werking.

Fytonutriënten
In de Berkenweerschijnzwam worden de volgende fytonutriënten aangetroffen, polysachariden, betuline, betulinezuur, melanine, steroïden zoals lansterol, inotodiol, ergosterol (provitamine D), fecosterol en episterol. Deze stoffen samen stimuleren het immuunsysteem. Chaga is tevens een plantaardig antibioticum. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Chaga geneeskrachtig werkzaam is bij hart- en vaatziekten, diabetes type 2, psoriasis en aids.

Chaga als geneesmiddel kan het beste worden ingenomen op voorschrift van een natuurarts of fytotherapeut, omdat er mogelijk wisselwerkingen zijn met bestaande medicijnen.