Shiitakepoeder biologisch

Shiitakepoeder,Lentinula edodes

De Shiitake (Lentinula edodes) komt van oorsprong uit China en Japan waar hij in het wild groeit. De Shiitake wordt veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. De Shiitake groeit op harde houtsoorten zoals eiken, beuken en kastanjebomen. De Shiitake heeft een aangename geur en een zoete smaak.

De Shiitake heeft naast zijn voortreffelijke smaak ook verscheidene geneeskrachtige kwaliteiten. Shiitake kan worden toegepast bij diabetes, allergieën, osteoporose en reumatische aandoeningen. Shiitake is antibacterieel, cholesterolverlagend en heeft een positief effect op het vasculaire (= vaat)systeem. Een zeer actief ingrediënt van de shiitake is het polysacharide lentinan. Lentinan speelt een grote rol in de behandeling van HPV-gerelateerde vormen van kanker, zoals vaginale-, penis-, anus- en keelkanker.

Populair
De shiitake is een populair ingrediënt in de Chinese, Japanse, Vietnamese, Thaise en Koreaanse keuken. In Azië wordt de paddenstoel ook al eeuwen gewaardeerd vanwege zijn geneeskrachtige kwaliteiten en geprezen als remedie bij leverproblemen, slechte bloedcirculatie en uitputting. Lang geleden al, rond het jaar 960 werd in China een begin gemaakt met de teelt van de Lentinula.

Vitamines en mineralen
Werkzame stoffen aanwezig in de Shiitake zijn zijn onder andere polysacchariden (bètaglucanen, lentinan), alkaloïden (eritadenine), organische zuren (oxaalzuur), proteïnen (lentine), hexose en diverse vitaminen, mineralen en aminozuren zoals kalium, zink, ijzer, fosfor en de vitaminen B1 en B2.

Immuunsysteem
Polysachariden hebben een immuunsysteemversterkende werking, terwijl de groei van tumoren wordt tegengegaan door stimulering van celdood als gevolg van de samenstelling van de Shiitake volgens wetenschappelijke onderzoekers.

Onderzoek heeft aangetoond dat de Shiitake met name invloed heeft op het functioneren van macrofagen. Dit zijn cellen die potentiële kankercellen kunnen opsporen. Om dit te kunnen doen, moeten deze macrofagen worden geactiveerd. Shiitake paddenstoelen stimuleren het activeren van deze cellen zodat deze nog beter potentiële kankercellen op kunnen sporen.

De Shiitake bevat lentinan dat verantwoordelijk is voor de immuunmodulerende eigenschappen van de Shiitake en waardoor hij in de volksgeneeskunde van oudsher wordt ingezet bij verstoringen in het onderlichaam, maag en darmen.