Gezonde voeding jongeren goed voor cognitieve vaardigheden later.

Gepubliceerd op 9 oktober 2019 om 15:43

Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology, heeft een eetpatroon dat rijk is aan biologisch groenten en fruit, een matige hoeveelheid noten, vis en alcohol bevat en laag is in vlees en volvette zuivel een positieve bijdrage aan cognitieve vaardigheden op middelbare leeftijd. Voorwaarde is wel dat hiermee gestart wordt in de vroege volwassenheid.

Cognitieve vaardigheden of vermogens hebben te maken met de mate waarin we in staat zijn om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Bij het verwerken van informatie spelen allerlei mentale processen een rol. We hebben ons geheugen nodig, maar ook taal, oriëntatie, aandacht en het vermogen om problemen op te lossen, concepten te vormen en dingen voor ons te zien. Daarnaast zijn redeneren, rekenen, lezen en schrijven, plannen maken en initatieven nemen cognitieve functies. We gebruiken onze cognitieve vaardigheden dus voortdurend.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van de  CARDIA-studie (Coronary Artery Risk Development in Young Adults), waarbij 2621 personen (gemiddelde leeftijd bij aanvang 25 jaar) op basis van voedingsscores werden ingedeeld onder het mediterrane dieet, het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) of APDQS (A Priori Diet Quality Score). De APDQS wordt berekend door te scoren op verhoogd gebruik van 20 voorgestelde "gezonde" voedingsmiddelen. Tevens werd rekening gehouden met hun therapietrouw; laag, gemiddeld of hoog. De deelnemers werden gedurende 30 jaar gevolgd.

De onderzoekers berekenden de voedingsscores vanaf de start, in het 7e jaar en het 20e jaar. (gemiddelde leeftijd dus respectievelijk 25, 32 en 45 jaar). Ze stelden de cognitieve vaardigheden vast in het 25e en 30e jaar (gemiddelde leeftijd respectievelijk 50 en 55 jaar) na aanvang. De onderzoekers gebruikten lineaire modellen om verbanden te vinden tussen de voedingsscore en verandering in cognitieve scores.

Hoewel er geen verband was tussen het DASH-dieet en verandering in cognitieve scores, vertoonden degenen die zich goed hielden aan het mediterrane dieet en APDQS een verminderde achteruitgang in cognitieve functie op middelbare leeftijd. Een mogelijke verklaring is dat het DASH-dieet als enige van de drie voedingspatronen matig alcoholgebruik uitsluit.

 

Lang is gedacht dat de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden grotendeels bepaald werden door genetische aanleg. Steeds meer onderzoeken maken nu duidelijk dat gezonde biologische voeding een grote invloed heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.